Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 12. 2015,
20.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija letala Nato

Nedelja, 27. 12. 2015, 20.15

1 leto, 2 meseca

Nato bo v Turčijo poslal izvidniška letala. "Ta odločitev je zelo nevarna."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zveza Nato bo v Turčijo poslala izvidniška letala, s katerimi bo Ankari pomagala pri obrambi zračnega prostora, je zapisalo nemško obrambno ministrstvo.

Število letal ter datum namestitve še nista znana. "Predvidena je začasna premestitev izvidniških letal awacs iz baze v nemškem Geilenkirchnu v turško Konyo," je obrambno ministrstvo 18. decembra zapisalo v pismu odboru za obrambo spodnjega doma nemškega parlamenta.

Kljub temu da odločitev vključuje pošiljanje nemških vojakov v tujino, vlada parlamenta ne namerava vprašati za mnenje. Po prepričanju vlade gre namreč zgolj za pomoč pri nadzoru turškega zračnega prostora in ne za vojaško ofenzivo.

"Odločitev zelo nevarna" "Vlada mora parlament takoj obvestiti o podrobnostih namestitve, in sicer o natančnih nalogah teh letal in ciljih, o katerih bodo zbirala podatke," pa je po poročanju nemškega časnika Bild zahteval Tobias Linder, ki je v stranki Zelenih odgovoren za obrambna vprašanja.

Sahra Wagenknecht, podpredsednica nemške radikalne leve stranke Die Linke, je odločitev označila za "zelo nevarno" in zahtevala glasovanje v bundestagu. Ob tem je izrazila obžalovanje zaradi nemške podpore turškim obrambnim silam, ki "v Turčiji pobijajo Kurde".

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Wolfgang Hellmich (SPD) je čas, v katerem so napovedali namestitev, označil za "nekoliko nenavadnega". Poslanci so namreč na počitnicah in ne morejo razpravljati o tem, je povedal za enega od časopisov.

1200 nemških vojakov proti IS Spodnji dom nemškega parlamenta je sicer na začetku decembra potrdil sodelovanje 1200 nemških vojakov v mednarodnih operacijah proti skrajni skupini Islamska država.

Napotitev Natovih letal v Turčijo sodi v okvir pomoči, ki jo je zavezništvo Turčiji zaradi nemirov na njenih mejah obljubilo v začetku decembra.

Ne spreglejte