Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 6. 2021,
17.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

ladja črna skrinjica Šrilanka

Nedelja, 6. 6. 2021, 17.40

2 leti, 10 mesecev

Našli črno skrinjico s tovorne ladje ob obali Šrilanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Šrilanka ladja | Črna skrinjica bo v veliko pomoč preiskovalcem nesreče.  | Foto Reuters

Črna skrinjica bo v veliko pomoč preiskovalcem nesreče.

Foto: Reuters

V morju ob obali Šrilanke so danes vendarle našli črno skrinjico s tovorne ladje, ki je tam maja najprej zagorela in se nato pred dnevi začela potapljati. Zaradi nesreče se zdaj območje sooča z ekološko katastrofo. Potapljači, ki pod vodo iščejo morebitno uhajanje nevarnih snovi z ladje, so morali delo danes prekiniti.

T. i. pomorsko črno skrinjico oziroma napravo, ki je beležila potovalne podatke ladje X-Press Pearl in njeno komunikacijo s pristaniškimi organi v Kolombu, so danes našli nedotaknjeno in bo tako po pričakovanjih v veliko pomoč preiskovalcem nesreče.

Šrilanška mornarica je sicer danes sporočila, da so morali zaradi slabe vidljivosti in razburkanega morja predčasno končati doslej tretji potop, s katerimi skušajo potapljači pregledati rezervoarje za gorivo. Vendarle je dobra novica ta, da na območju zaenkrat niso zaznali kakšnega naftnega madeža, so sporočili in dodali, da bodo s potopom znova poskusili, ko se bodo razmere izboljšale.

Potem ko je na ladji, ki je bila namenjena iz Indije v Kolombo, skoraj dva tedna divjal požar, se ta od srede počasi potaplja. Na njej je 25 ton nevarne dušikove kisline in ogromna količina mikroplastičnega granulata. Požar naj bi zanetilo prav uhajanje kisline, ki ga niso pravočasno zaznali.

Na Šrilanki so v zvezi z dogajanjem sprožili kazensko preiskavo. Med drugim je z ladje v morje že odplavalo več ton mikroplastičnega granulata, zaradi česar so morali 80 kilometrov dolg pas obale zapreti za prebivalce, prepovedan je tudi ribolov na območju. Okoljevarstveniki svarijo, da gre za najhujšo pomorsko katastrofo v zgodovini Šrilanke.

Šrilanka ladja
Novice Šrilanki zaradi pogorele tovorne ladje grozi velika ekološka nesreča #video
Ne spreglejte