SiolNET. Novice Svet
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šrilanki zaradi pogorele tovorne ladje grozi velika ekološka nesreča #video

0,35

termometer

Šrilanki zaradi pogorele tovarne ladje, ta se je že začela potapljati, grozi velika ekološka nesreča. Požar na tovorni ladji X-Press Pearl je izbruhnil pred dobrim tednom dni. Ladja je bila natovorjena z nevarnimi kemikalijami, kot je dušikova kislina, ter mikroplastičnim granulatom. Na obalo je v preteklih dneh že naplavilo na stotine mrtvih rib.

Poleg mrtvih rib je na obale naplavilo tudi nekaj mrtvih želv, razbitin ter velike količine mikroplastičnega granulata. Na ladji je bilo 1.468 zabojnikov s skupno 25 tonami tovora. Ob nevarnih kemikalijah in mikroplastičnem granulatu za izdelavo plastike je ladja tovorila tudi kozmetične izdelke.

Vodja šrilanške agencije za zaščito morja Dharshani Lahandapura je izjavila, da v zadnjih letih ni videla primerljive škode. Vojska in mornarji si zdaj prizadevajo obalo očistiti plastičnih delcev. Na nekaterih obalnih območjih so do nadaljnjega že prepovedali ribarjenje, kar je po navedbah ribiškega združenja prizadelo več kot šest tisoč ribičev.

ladja požar Novice Katastrofa na ladji: požar in še eksplozije, zagorela kozmetika in kemikalije #video #foto

Ladja se potaplja, Šrilanki grozi ekološka katastrofa

Če bo ladja potonila, grozi, da bo v morje v bližini mesta Negombo iztekla tudi velika količina nafte, kar bi lahko imelo pogumne posledice za življenje v morju. Dodaja, da reševalne in čistilne operacije otežujeta razburkano morje ter monsunski veter.

Požar na ladji so dokončno pogasili v torek. Ladjo poskušajo zdaj zvleči na odprto morje, a se je že začela potapljati. Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je pred tem odredil premik ladje, da ta ne bi potonila v bližini glavnega pristanišča v državi. Na potapljajoči ladji je še vedno veliko poškodovanih zabojnikov.

Tovorna ladja je bila na poti iz Indije v Singapur. Zaradi viharja so ušle kemikalije iz enega od kontejnerjev, kar je povzročilo kemično reakcijo in s tem požar. Šrilanške oblasti so že sprožile preiskavo. Kapitanu in dvema ladijskima častnika naj bi tudi prepovedali, da zapustijo Šrilanko.

Odpadki na reki Drini pri hidroelektrarni Višegrad Novice Ekološka katastrofa na Balkanu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin