Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

novinar Barack Obama David Cameron

Sreda, 3. 9. 2014, 13.41

8 let

Naslednja tarča islamistov je Britanec, poročen s Hrvatico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smrt novinarja Stevena Sotloffa, ki ga je Islamska država obglavila, ne bo zastrašila ZDA, je zatrdil predsednik Barack Obama. Britanski premier David Cameron je obsodil barbarsko ubijanje talcev.

Obama je obsodil umor že drugega ameriškega novinarja kot "grozljivo dejanje nasilja" in islamiste opozoril: "Naša roka je dolga, pravici bo zadoščeno." Dejal je, da je cilj Washingtona, da "IS ne bo več predstavljal grožnje za regijo". Vendar bo to terjalo tesno sodelovanje s partnerji v regiji in je od njega odvisno, je poudaril.

Bela hiša je sporočila, da je posnetek usmrtitve 31-letnega Sotloffa, ki naj bi imel tudi izraelsko državljanstvo, pristen. Zamaskirani moški je tako v primeru usmrtitve novinarja Jamesa Foleyja kot Sotloffa dejanje pripisal ameriškim zračnim napadom in posvaril pred nadaljnjimi žrtvami, če se ne bodo nehali.

Naslednji naj bi bil na vrsti Britanec Islamist je ob usmrtitvi Foleyja grozil z umorom Sotloffa, tokrat pa je kot naslednjo žrtev predstavil britanskega državljana – šlo naj bi za Davida Cawthorna Hainesa.

Britanski premier Cameron, ki je usmrtitev Sotloffa označil kot odvraten in barbarski umor, je sklical zasedanje varnostnega kabineta Cobra. Kot je po njem zagotovil britanski zunanji minister Philip Hammond, bo Velika Britanija preučila vse mogoče možnosti, da Britanca v rokah skrajnežev zaščitijo, poroča britanski BBC.

London Kurdom pomaga z orožjem Velika Britanija se ni pridružila ameriškim zračnim napadom na skrajneže, sodeluje pa v oboroževanju Kurdov, ki se na severu države borijo proti džihadistom, in je odvrgla pomoč ljudem, ki so jih na gori Sindžar in v mestu Amerli obkolili borci IS.

Umor Sotloffa sta obsodila tudi francoski predsednik Francois Hollande in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Po besedah Hollanda "barbarsko dejanje razkriva nizkotno naravo IS". Ban je medtem dejal, da ne bo nikoli sprejel zastraševanja celotnih skupnosti z grozljivimi zločini.

Ne spreglejte