SiolNET. Novice Svet
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa načrtuje zgodovinske korake

0,59

termometer

ZDA, Orion | Misija Artemis 2 bo popeljala človeško posadko v kapsuli Orion po isti poti, misija Artemis 3 pa bo omogočila prvi pristanek ženske na Luni v človeški zgodovini ter pristanek prvega moškega po misijah Apollo v 70. letih prejšnjega stoletja. | Foto: NASA
Misija Artemis 2 bo popeljala človeško posadko v kapsuli Orion po isti poti, misija Artemis 3 pa bo omogočila prvi pristanek ženske na Luni v človeški zgodovini ter pristanek prvega moškega po misijah Apollo v 70. letih prejšnjega stoletja. Foto: NASA

Vesoljsko plovilo ameriške vesoljske agencije Nasa Orion je v ponedeljek sklenilo svojo pot okrog Lune in se vrača proti Zemlji. Orion je za pospešek na poti proti domu izkoristil Lunino gravitacijo in se izstrelil proti Zemlji, kamor bo prispel predvidoma v nedeljo, ko naj bi padel v Tihi ocean nedaleč od San Diega v Kaliforniji. Misija Artemis 1, v sklopu katere je potekala pot plovila Orion, je uvod v stalno človeško prisotnost na Luni in naj bi predstavljala odskočno desko na poti na Mars. Misija Artemis 2 bo popeljala človeško posadko v kapsuli Orion po isti poti, misija Artemis 3 pa bo omogočila prvi pristanek ženske na Luni v človeški zgodovini.

Kapsula Orion se je od Zemlje oddaljila 450 tisoč kilometrov, Lunini površini pa se je približala na 130 kilometrov. Ko je Orion prišel na senčno stran Lune, je Nasa z njim izgubila stik za približno pol ure. Naslednji veliki preizkus za kapsulo bo vrnitev na Zemljo skozi atmosfero, kjer bo morala vzdržati temperaturo 2.800 stopinj Celzija, kar je približno polovica temperature na površini Sonca.

Peugeot e-208 Novice Napredek med ZDA in EU glede subvencij za električne avtomobile

Človeška posadka na Luni leta 2025?

Misija Artemis 1, v sklopu katere je potekala pot plovila Orion, je uvod v stalno človeško prisotnost na Luni in naj bi predstavljala odskočno desko na poti na Mars. Nasa je serijo misij za vrnitev človeka na Luno poimenovala po Artemidi, sestri grškega boga Apolona.

Misija Artemis 2 bo popeljala človeško posadko v kapsuli Orion po isti poti, misija Artemis 3 pa bo omogočila prvi pristanek ženske na Luni v človeški zgodovini ter pristanek prvega moškega po misijah Apollo v 70. letih prejšnjega stoletja.

Po časovnici agencije Nasa naj bi se to predvidoma zgodilo leta 2025, vendar bi se lahko zamaknilo, saj so že pri misiji Artemis 1 večkrat bile zamude.

Emmanuel Macron in Elon Musk Novice Macron se je nenapovedano srečal z Muskom Francija letalo Novice V Franciji kmalu prepoved letenja na kratke razdalje, težave tudi za zasebnike

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin