SiolNET. Novice Svet
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izjemen dosežek: Nasin rover na Marsu proizvedel kisik

1,40

termometer

nasa helikopter
Instrument, ki ga je rover uporabil za tvorbo kisika, je pravzaprav škatla v velikosti avtomobilskega akumulatorja, ki se nahaja v roverju. Foto: NASA/JPL-Caltech

Nasin rover Perseverance še naprej piše zgodovino. Nekaj ogljikovega dioksida iz ozračja Marsa je pretvoriti v kisik. Kaj takega se je prvič zgodilo na drugem planetu, je sporočila Nasa, ki v tem vidi dober obet za možnost človeškega raziskovanja planeta v prihodnosti.

"To je pomemben prvi korak pri pretvorbi ogljikovega dioksida v kisik na Marsu," je ocenil predstavnik ameriška vesoljske agencije Jim Reuters. Tehnologijo v ta namen so na Marsu poskusno uporabili v torek, prihodnje različice uporabljenega eksperimentalnega instrumenta pa bi lahko tlakovale pot človeškemu raziskovanju Marsa v prihodnosti.

Poleg proizvodnje kisika za bodoče astronavte zahvaljujoč temu procesu tudi ne bi bilo treba z Zemlje na Mars spraviti ogromnih količin kisika, potrebnih za raketno gorivo za povratno pot. 

Instrument, ki ga je rover uporabil za tvorbo kisika, je pravzaprav škatla v velikosti avtomobilskega akumulatorja, ki se nahaja v roverju. S pomočjo elektrike in kemije razcepi molekule ogljikovega dioksida, ki jih sestavljajo po en atom ogljika in dva atoma kisika. Stranski proizvod proces je ogljikov monoksid.

V prvem poskusu je instrument proizvedel pet gramov kisika, ki zadostuje za okoli 10 minut normalnega dihanja astronavta. Pristojni inženirji bodo sedaj poskušali okrepiti njegove zmogljivosti. Glede na zasnovo naj bi bil instrument zmožen proizvesti do 10 gramov kisika na uro.

Nasin rover Perseverance je 18. februarja uspešno pristal na planetu Mars in začel misijo iskanja morebitnih znakov življenja. Opremljen je z več kot 20 kamerami in številnimi znanstvenimi inštrumenti za meritve geologije in zbiranje vzorcev, ki jih želi Nasa nekoč vrniti na Zemljo.

Njegov helikopter Ingenuity je pred dnevi uspešno opravil prvi polet na Marsu.

Helikopter Ingenuity Novice Helikopter opravil prvi polet na Marsu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin