Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
13.09

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Natisni članek

vesolje Ingenuity helikopter Mars

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 13.09

3 leta

Helikopter opravil prvi polet na Marsu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Ameriška vesoljska agencija Nasa je opravila prvi polet na Marsu s helikopterjem Ingenuity, potem ko so se pred dnevi zaradi tehničnih težav odločili za preložitev poleta prvega nadzorovanega motornega poleta na drugem planetu.

"Višinomerski podatki potrjujejo, da je Ingenuity izvedel prvi polet motornega letala na drugem planetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob veselju v kontrolni sobi sporočila glavna inženirka Nasinega laboratorija za reaktivni pogon MiMi Aung.

"Zdaj lahko rečemo, da je človeštvo poletelo z rotorskim zrakoplovom na drugem planetu" je še dejala inženirka Aung svoji ekipi. "Tako dolgo smo govorili o trenutku naših bratov Wright na Marsu, in tukaj je," je dodala.

nasa helikopter
Novice Težave s helikopterjem na Marsu, NASA preložila polet

Helikopter Ingenuity oziroma Iznajdljivost, ki tehta približno 1,8 kilograma, se je od roverja Perseverance oziroma Vztrajnost ločil prejšnjo soboto. Po prvi uspešni noči na površju Marsa se je izkazalo, da ima helikopter ustrezne grelce in izolacijo ter tudi dovolj energije v svoji bateriji, da lahko prestane mrzlo noč − na Marsu namreč temperatura pade tudi do minus 90 stopinj Celzija.

Na kratkem posnetku, ki ga je poslal rover Perseverance, je videti helikopter, kako lebdi tri metre nad površino Marsa, nato pa se ponovno dotakne njegove površine. Sam helikopter je s svoje kamere prav tako poslal črno-belo fotografijo, na kateri je videti njegovo lastno senco na površini rdečega planeta.

 

nasa helikopter
Novice Nasin helikopter preživel prvo mrzlo noč na Marsu

Helikopter je Naso stal 71,5 milijona evrov. Namenjen je predvsem preizkusu koncepta, ki bi lahko močno spremenil raziskovanje vesolja. Zračna plovila bi lahko v prihodnje raziskovala precej hitreje kot roverji, pri čemer bi lažje raziskovala tudi bolj neravne terene.

Ne spreglejte