Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2023,
6.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Natisni članek

vojna Rusija Jevgenij Prigožin Ukrajina

Četrtek, 16. 2. 2023, 6.39

1 leto, 2 meseca

358. DAN VOJNE V UKRAJINI

Wagnerjev šef: Vojaška birokracija v Moskvi je pošastna.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Jevgenij Prigožin | Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin ne skriva nezadovoljstva s "pošastno vojaško birokracijo" v Moskvi, ki upočasnjuje ofenzivo. | Foto Guliverimage

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin ne skriva nezadovoljstva s "pošastno vojaško birokracijo" v Moskvi, ki upočasnjuje ofenzivo.

Foto: Guliverimage

Jevgenij Prigožin, vodja ruske najemniške skupine Wagner, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je danes ocenil, da bodo mesto Bahmut zavzeli šele spomladi in da bi mu za zavzetje morali prekiniti vse oskrbovalne poti. "Napredek ni tako hiter, kot bi si želeli," je dodal in se obregnil tudi čez moskovsko birokracijo.

 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.02
Evropski parlament: Resno razmislimo o pošiljanju bojnih letal Kijevu
19.06 Vodja Wagnerja: Vojaška birokracija v Moskvi je pošastna 
17.01 V Veliki Britaniji usposabljanje zaključilo deset tisoč ukrajinskih vojakov
15.07 Ameriški general: Vojna v Ukrajini se bo končala za pogajalsko mizo
14.42 Norveška je napovedala paket pomoči Ukrajini v vrednosti 6,8 milijarde evrov
13.49 Stoltenberg Turčijo pozval k ratifikaciji članstva Finske in Švedske v Natu
10.50 Reznikov ostaja minister
8.40 Rusi so z 32 raketami ciljali na energetske elektrarne
7.00 Rusija: ZDA morajo dokazati, da niso uničile Severnega toka
6.45 V ruskih napadih na Lvov je bila prizadeta kritična infrastruktura
6.42 Prigožin: Bahmut bomo obkolili marca ali aprila

21.02 Evropski parlament: Resno razmislimo o pošiljanju bojnih letal Kijevu

Poslanci v Evropskem parlamentu so sprejeli resolucijo, v kateri so evropske voditelje pozvali, naj "resno razmislijo" o dobavi bojnih letal Kijevu. "Resolucija podpira zagotavljanje vojaške pomoči Ukrajini po potrebi in poziva k resnemu premisleku o dobavi zahodnih bojnih letal in helikopterjev, ustreznih raketnih sistemov ter znatnem povečanju dobave streliva Kijevu," je zapisano v izjavi.

"Ukrajina mora biti ne samo sposobna obrambe, ampak tudi ponovno pridobiti popoln nadzor nad svojim celotnim mednarodno priznanim ozemljem," so dodali. Resolucija, ki je nezavezujoča, Unijo tudi poziva, naj do konca februarja uveljavi deseti sveženj sankcij proti Moskvi in ​​zaostri tiste, ki so že v veljavi.

Premoženje, zaseženo ruskim oligarhom, je treba uporabiti za financiranje obnove Ukrajine, so dejali parlamentarci. Pozvali so tudi Evropsko komisijo, izvršni organ Evropske unije, in nacionalne vlade, naj letos začnejo pogovore z Ukrajino o ukrajinski kandidaturi za članstvo v EU.

19.06 Vodja Wagnerja: Vojaška birokracija v Moskvi je pošastna 

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes ocenil, da bodo mesto Bahmut, ki je v središču ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine, zavzeli šele marca ali aprila, za to pa obtožil "pošastno vojaško birokracijo" v Moskvi, ki upočasnjuje ofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prigožin, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v videoposnetku, ki ga je objavil na spletu, ocenil, da bodo mesto zavzeli šele spomladi in da bi mu za zavzetje morali prekiniti vse oskrbovalne poti. "Napredek ni tako hiter, kot bi si želeli," je dodal.

Prigožin je rusko vojsko v preteklosti že obtožil, da skuša "ukrasti" zmage Wagnerju, kar je znak njegovega naraščajočega vpliva in možnosti nevarnih razprtij v Moskvi, poroča AFP. Zavzetje Bahmuta bi bila velika zmaga za Moskvo, vendar analitiki menijo, da bi imela predvsem simbolični pomen, saj mesto nima velike strateške vrednosti.

Prigožin je še menil, da bo dejstvo, da Wagner ne more več novačiti ruskih zapornikov v zameno za amnestijo, vplivala na paravojaško skupino. "V nekem trenutku se bo zmanjšalo število enot in posledično obseg nalog, ki jih želimo opraviti," je dejal.

17.01 V Veliki Britaniji usposabljanje zaključilo deset tisoč ukrajinskih vojakov

Skoraj leto dni po začetku ruske invazije na Ukrajino je v Veliki Britaniji usposabljanje zaključilo deset tisoč ukrajinskih vojakov. Intenzivno usposabljanje, ki je trajalo približno pet tednov, je vključevalo strelske vaje, pravila obnašanja med bojevanjem in usposabljanje za prvo pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mladi naborniki, ki imajo pogosto malo ali pa skoraj nič vojaških izkušenj, na več vojaških lokacijah v Veliki Britaniji pod vodstvom izkušenih inštruktorjev uprizarjajo različne bojne simulacije in se učijo, na kaj morajo biti pozorni. Po nekaj tednih usposabljanja se vrnejo v domovino, kjer jih nato pošljejo na fronto, poroča dpa.

Britanski premier Rishi Sunak je pretekli teden ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega sporočil, da bo Velika Britanija v prihodnosti začela uriti tudi ukrajinske pilote.

O morebitnih dobavah bojnih letal London sicer še ni sprejel uradne odločitve, je pa Sunak poudaril, da ne izključuje ničesar, ko gre za dobave orožja Kijevu.

15.07 Ameriški general: Vojna v Ukrajini se bo končala za pogajalsko mizo

General Mark Milley, poveljnik Združenih poveljstev ameriških sil, je dejal, da ne Rusija ne Ukrajina verjetno ne bosta dosegli svojih vojaških ciljev.

V intervjuju za Financial Times je Milley dejal, da Pentagon pregleduje svoje zaloge orožja in bo morda moral povečati vojaške izdatke glede na to, kako hitro se strelivo porabi v vojni v Ukrajini. Čeprav pospešene porabe streliva ni povezal s svojo podporo mirovnim pogajanjem, je dejal, da verjame, da se bo vojna končala za pogajalsko mizo.

"Za Ruse bo skoraj nemogoče vojaško doseči svoje politične cilje. Zelo malo verjetno je, da bo Rusija osvojila Ukrajino. To se preprosto ne bo zgodilo," je dejal Milley, a takoj dodal, da bo "zelo, zelo težko za Ukrajino doseči cilj izgona Rusov z vsakega centimetra ozemlja, ki ga zaseda Rusija".

"To ne pomeni, da se ne bo zgodilo, je pa to izjemno težka naloga. Načeloma bi zahtevala popoln zlom ruske vojske," je zatrdil Milley.

14.42 Norveška je napovedala paket pomoči Ukrajini v vrednosti 6,8 milijarde evrov

Norveški parlament je sporočil, da bo Ukrajini v okviru petletnega paketa podpore doniral 75 milijard kron (6,8 milijarde evrov). S tem bo Norveška postala ena največjih donatork Kijevu na svetu. Denar bo v petih letih enakomerno razdeljen med vojaško in humanitarno pomoč.

13.49 Stoltenberg Turčijo pozval k ratifikaciji članstva Finske in Švedske v Natu

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Ankari Turčijo pozval k ratifikaciji pristopnih protokolov Finske in Švedske za članstvo v Natu. Kot je dejal, je prepričan, da je zdaj čas za to. Obenem je državi izkazal podporo zavezništva po uničujočih potresih pretekli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.50 Reznikov ostaja minister

Pred desetimi dnevi je bilo objavljeno, da so razrešili ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova. Vendar se je zgodba obrnila in Reznikov ostaja minister. Ljudje blizu Zelenskega so povedali, da bi moral Reznikov prevzeti ministrstvo za strateško industrijo, Kirilo Budanov pa naj bi postal minister za obrambo.

V zadnjih tednih je Zelenski zaradi velikega korupcijskega škandala odpustil številne uradnike. 

8.44 Rusi uporabljajo prepovedano grozljivo orožje?

Posnetek, ki ga je objavila beloruska agencija Nexta, razkriva, da Rusi uporabljajo prepovedano srhljivo orožje. Kot piše Newsweek, bi lahko šlo za ruski termobarični večcevni raketni sistem.

Kot piše CNN, gre za orožje, ki je zaradi posebne surovosti prepovedano z Ženevsko konvencijo. To orožje posrka ves zrak v precej velikem radiju. Ljudem, ki so v bližini, dobesedno izsesa zrak iz pljuč. Je orožje, ki ima cilj in sposobnost ubiti čim več ljudi na majhnem prostoru.

To orožje deluje tako, da detonira prvi naboj, da odpre rezervoar za gorivo in razprši gorivo, ki lahko prodre v vsako stavbo, bunker ali predor, ki ni hermetično zaprt. Drugi naboj ga nato detonira in ustvari ogromno ognjeno kroglo. Detonacija posrka kisik iz okoliškega zraka, to povzroči izjemno visoko temperaturno eksplozijo, ki nato običajno povzroči eksplozivni val, ki traja bistveno dlje kot detonacija običajnih bomb. Eksplozija vakuumske bombe lahko prizadeta telesa žrtev spremeni v paro. Z enim strelom lahko uniči več mestnih četrti, je zapisal Reuters.

Ukrajinci so sicer že nekaj dni po začetku ruske invazije Rusijo obtožili uporabe prepovedane termobarične bombe. "Danes so uporabili vakuumsko bombo, ki je prepovedana z Ženevsko konvencijo," je takrat povedala Oksana Markarova, veleposlanica Ukrajine v ZDA.

 

8.43 Novi koncept ruske zunanje politike poziva k odpravi monopola Zahoda

Po besedah prvega ruskega diplomata je Zahod "obseden" s svojimi ambicijami po unipolarnem svetovnem redu in "grobo krši" načelo suverene enakosti narodov, piše TASS. Posodobljeni koncept zunanje politike Rusije bo začrtal potrebo po odpravi mednarodne prevlade Zahoda, je v sredo dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. 

"Naš posodobljen koncept zunanje politike bo zahteval, da je treba odpraviti monopol Zahoda pri oblikovanju okvira mednarodnega življenja, ki naj odslej ne bi bil določen na podlagi njegovih sebičnih interesov, temveč na poštenem, univerzalnem ravnovesju interesov, kot zahteva ZN Listina, ki vsebuje načelo suverene enakosti vseh držav," je dejal Lavrov v državni dumi.

Po mnenju prvega ruskega diplomata je Zahod "obseden" s svojimi ambicijami po unipolarnem svetovnem redu in "grobo krši" načelo suverene enakosti narodov. "ZDA in njihovi zavezniki so si manično prizadevali oživiti neokolonialni, unipolarni svetovni red, da bi preprečili nepristranski proces vzpostavljanja in spodbujanja novih svetovnih središč," je dejal Lavrov.

Sergej Lavrov | Foto: Reuters Foto: Reuters 8.40 Rusi so z 32 raketami ciljali na energetske elektrarne

Oleksij Gončarenko, poslanec ukrajinskega parlamenta, je sporočil, da je Rusija ponoči izvedla velik napad. "Na energetske obrate so izstrelili 36 raket. Obrambne sile so jih sestrelile 18," piše Gončarenko. "Nimamo orožja, da bi jih sesuli," je dodal. 

7.00 Rusija: ZDA morajo dokazati, da niso uničile Severnega toka

ZDA bi morale dokazati, da ne stojijo za uničenjem plinovoda Severni tok, ki je povezoval Rusijo z Zahodno Evropo, je sporočilo rusko veleposlaništvo v ZDA. V Moskvi menijo, da je uničenje plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2 "dejanje mednarodnega terorizma" in ne bodo dovolili, da bi ga pometli pod preprogo, je v izjavi zapisalo veleposlaništvo.

Veleposlaništvo se je sklicevalo na objavo v spletnem dnevniku novinarja Seymourja Hersha, ki je navedel neidentificirani vir, ki pravi, da so potapljači ameriške mornarice uničili cevovode z eksplozivom po ukazu predsednika Joeja Bidna. Bela hiša je obtožbe zavrnila kot "popolnoma lažne".

Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v preteklih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred ruskim napadom na Ukrajino februarja letos projekt ustavila. | Foto: Reuters Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v preteklih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred ruskim napadom na Ukrajino februarja letos projekt ustavila. Foto: Reuters 6.45 V ruskih napadih na Lvov je bila prizadeta kritična infrastruktura

V ruskih napadih na regijo Lvov na zahodu Ukrajine je bila poškodovana kritična infrastruktura, je za Telegram poročal vodja regionalne državne uprave Lvov Maksim Kozicki in dodal, da žrtev ni bilo.

"V regiji Lvov je bil zadet objekt kritične infrastrukture. Žrtev ni. Ogenj so pogasili. Ne ignorirajte siren," je dejal. Sirene za zračni napad so se sicer zjutraj oglasile v mestih po vsej Ukrajini. 

6.42 Prigožin: Bahmut bomo obkolili marca ali aprila

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj ruske skupine plačancev Wagner, je dejal, da bodo mesto Bahmut v regiji Doneck obkolili marca ali aprila, poroča ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti. Vodja skupine Wagner je dodal, da je to sicer "težko napovedati" in da je uspeh Rusije pri obkolitvi mesta delno odvisen od količine zahodnega orožja, dostavljenega Ukrajini.

Jevgenij Prigožin | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rusija, heker
Novice Ruska operacija pred nosovi Slovencev: so tudi vaši prijatelji?
Švica, švicarska zastava, Ženeva
Novice Švica zasebnega ruskega premoženja ne more zaseči
Tanja Fajon (zajem zaslona)
Novice Fajonova: Slovenija bo še naprej pomagala Ukrajini
Ursula
Novice Znane podrobnosti o novem odmerku "počasnega strupa" za Vladimirja Putina

 

Ne spreglejte