Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
19.20

Osveženo pred

14 ur, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Natisni članek

jedrska elektrarna vojska napad bomba Izrael Iran

Nedelja, 27. 10. 2024, 19.20

14 ur, 35 minut

Egipt predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,03
Abdel Fatah al Sisi | Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je v predlogu dejal, da bi dvodnevni prekinitvi ognja sledila nova pogajanja.  | Foto Reuters

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je v predlogu dejal, da bi dvodnevni prekinitvi ognja sledila nova pogajanja.

Foto: Reuters

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes predstavil predlog za dvodnevno prekinitev ognja v Gazi, ki bi vključeval delno izmenjavo ujetnikov, sčasoma pa bi lahko vodil k celovitem premirju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski sobotni napad na Iran je bil natančen in močan ter je izpolnil vse zastavljene cilje, pa je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Dodal je, da so izraelske sile v napadu prizadele iranske obrambne zmogljivosti in proizvodnjo raket.

Poudarki dneva: 

19.10 Egipt predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi

18.07 V sobotnih napadih ubitih več kot 30 ljudi
12.53 Izrael po Iranu nadaljuje napade na Gazo in Libanon
12.30 Netanjahu: Izrael z napadom na Iran izpolnil zastavljene cilje

11.20  Ajatola Hamenej z zadržanim odzivom na izraelske napade
8.45 IAEA: Napadi v Iranu niso prizadeli jedrskih poslopij

19.10 Egipt predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes predstavil predlog za dvodnevno prekinitev ognja v Gazi, ki bi vključeval delno izmenjavo ujetnikov, sčasoma pa bi lahko vodil k celovitem premirju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovske oblasti v zadnjem letu igrajo ključno vlogo v večinoma neuspešnih pogajanjih za premirje v Gazi.

Sisi je danes v družbi alžirskega kolega Abdelmadžida Tebuna na novinarski konferenci v Kairu predstavil načrt za dvodnevno prekinitev ognja, med katerim bi palestinsko gibanje Hamas izpustilo štiri talce, zajete med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Izrael bi v zameno izpustil še nedoločeno število palestinskih ujetnikov.

Temu bi nato sledila nova pogajanja z namenom doseganja celovitega premirja in dobave humanitarne pomoči v razdejano enklavo, je še pojasnil Sisi.

Z izjemo kratkotrajne prekinitve ognja novembra 2023 so bili poskusi Egipta, Katarja in ZDA za dosego premirja v Gazi neuspešni. Palestinski Hamas je sicer izrazil strinjanje z načrtom za premirje in izmenjavo ujetnikov, ki ga je junija odobril tudi Varnostni svet ZN, a temu ni naklonjena izraelska vlada, ki ostaja zavezana vojaški rešitvi konflikta.

18.07 V sobotnih napadih ubitih več kot 30 ljudi

Na severu palestinske enklave so izraelske sile med drugim napadli dve šoli z razseljenimi Palestinci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izrael je danes napadel še eno šolsko poslopje na severu, kjer je ubil najmanj devet ljudi. Vojska je v tem primeru dejala, da zadevo preiskuje.

Na razmere na severu enklave je prek tiskovnega predstavnika danes opozoril tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Zaradi "grozljivih ravni smrti, poškodb in uničenja" je prvi mož Združenih narodov vnovič pozval k prekinitvi ognja.

V Libanonu, v bližini kraja Sidon na jugu države je bilo v napadu na večnadstropno stanovanjsko stavbo ubitih najmanj osem ljudi, še vsaj 25 je ranjenih.

12.53 Izrael po Iranu nadaljuje napade na Gazo in Libanon

Izrael je po sobotnih napadih na Iran nadaljeval z obstreljevanjem Gaze in Libanona. Najhujše razmere še vedno vladajo na severu palestinske enklave, kjer so izraelske sile v soboto zvečer ubile več kot 30 ljudi, med tarčami napadov pa je bila še ena šola z razseljenimi Palestinci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je v soboto po lastnih navedbah zadela 120 tarč v južnem Libanonu, medtem ko je v Gazi ubila "40 teroristov".

Kot navajajo palestinski viri je bilo v napadu na Beit Lahijo na severu Gaze ubitih več kot 30 ljudi, še najmanj ena oseba je umrla v nekdanji šoli, ki so jo ciljale izraelske sile. Te so vnovič zatrdile, da je poslopje z razseljenimi prebivalci koristilo islamistično gibanje Hamas.

Iz več delov Libanona, vključno s prestolnico Bejrut, danes prihajajo poročila o novih napadih. Izraelska vojska je medtem odredila nove evakuacije prebivalcem na jugu Libanona. Prvi tak poziv za več krajev na severu Izraela je v soboto po poročanju katarske televizije Al Jazeera izdalo tudi gibanje Hezbolah, ki še naprej izvaja čezmejne napade in se znotraj Libanona spopada z izraelskimi kopenskimi silami.

12.30 Netanjahu: Izrael z napadom na Iran izpolnil zastavljene cilje

Izraelski sobotni napad na Iran je bil natančen in močan ter je izpolnil vse zastavljene cilje, je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Dodal je, da so izraelske sile v napadu prizadele iranske obrambne zmogljivosti in proizvodnjo raket.

Benjamin Netanjahu | Foto: Reuters Foto: Reuters "Obljubili smo, da bomo odgovorili na iranski napad, in v soboto smo udarili. Napad na Iran je bil natančen in močan ter je izpolnil vse cilje," je dejal Netanjahu v govoru ob hebrejski koledarski obletnici napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

"Iran je Izrael napadel z več sto balističnimi raketami in ta napad ni uspel," je nadaljeval in dodal, da so izraelske sile v sobotnem napadu prizadele iranske obrambne zmogljivosti in proizvodnjo raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.20  Ajatola Hamenej z zadržanim odzivom na izraelske napade

Izraelske napade na Iran ne bi smeli niti preceniti niti podceniti, je danes v prvem odzivu na sobotne operacije izraelskih letalskih sil sporočil vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej. Podobno zadržano se je po poročanju tujih tiskovnih agencije odzval tudi iranski predsednik Masud Pezeškian.

Hamenej se je danes srečal z družinami štirih vojakov, ki so bili v noči na soboto ubiti v izraelskih napadih na iranska vojaška poslopja.

V odzivu na napade je Hamenej na omrežju X medtem zapisal, da "zla, ki ga je sionistični režim zagrešil pred dvema nočema, ne smemo precenjevati ali zmanjševati".

Na omrežju X se je žrtvam napadov poklonil tudi predsednik Pezeškian, ki je ob tem "sovražnikom Irana" sporočil, da se bodo na vsako "neumnost" odzvali z "inteligenco".

Na temo napadov je danes za zaprtimi vrata zasedal tudi parlament v Teheranu.

V zvezi z napadi se bo na zahtevo Irana predvidoma v ponedeljek sestal še Varnostni svet ZN.

8.45 IAEA: Napadi v Iranu niso prizadeli jedrskih poslopij

V izraelskih sobotnih napadih na Iran niso bila prizadeta tamkajšnja jedrska poslopja, je potrdil vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. V objavi na omrežju X je vse vpletene ob tem pozval k zadržanosti.

Izrael je v noči na soboto napadel vojaške cilje v Iranu, kjer je po navedbah tamkajšnje vojske povzročil "omejeno škodo" in ubil štiri pripadnike oboroženih sil.

Med zadetimi poslopjih po navedbah IAEA ni bilo objektov iranskega jedrskega programa. Kot je napisal Grossi, so inšpektorji agencije ZN na varnem in nadaljujejo delo.

"Pozivam k preudarnosti in zadržanosti pri dejanjih, ki bi lahko ogrozila varnost in zaščito jedrskih in drugih radioaktivnih materialov," je še dodal šef IAEA.

hamas
Novice Izraelska vojska na Zahodnem bregu ubila vojaškega poveljnika Hamasa
Beti Hohler
Novice Slovenska sodnica bo odločala, ali bo Benjamin Netanjahu aretiran
Ne spreglejte