Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
6.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

3

Natisni članek

noad terorizem teroristični napad London

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 6.50

6 let, 6 mesecev

Napad v Londonu: razkrili imena dveh od treh napadalcev

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

3

London teroristični napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odgovornost za teroristični napad v Londonu, v katerem so trije moški ubili sedem ljudi, več kot 50 pa jih ranili, je prevzela Islamska država. Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na svojih kanalih, je napad izvedla varnostna skupina borcev Islamske države. Po več terorističnih napadih v zadnjih tednih na Otoku pa je vodja londonske policije posvarila, da gre za "novo realnost".

Napad se je zgodil v soboto pozno zvečer, ko je bel kombi najprej s precej visoko hitrostjo zapeljal v množico pešcev na London Bridgeu in pri tem zadel sedem ali osem ljudi, ki so se resno poškodovali. Nato je odpeljal do Borough Marketa, kjer so iz njega skočili trije moški in začeli napadati naključne mimoidoče, najprej na ulici, nato pa še v restavracijah in barih.

Britanska policija razkrila imena dveh od treh napadalcev v Londonu

Londonska policija je danes imenovala dva od treh domnevnih napadalcev, ki so jih ubili v soboto po tem, ko so zapeljali v pešce na Londonskem mostu in nato z noži na tržnici Borough napadli mimoidoče. Policija je objavila fotografije in informacije o dveh napadalcih, oba naj bi prebivala v četrti Barking na vzhodu Londona.

Eden od moških je 27-letni Britanec Khuram Shazad Butt, ki se je rodil v Pakistanu. Drugi pa 30-letni Rachid Redouane, ki naj bi bil "Maročan in Libijec" ter je uporabljal drugo ime in datum rojstva, so sporočili preiskovalci.

Policija je še opozorila, da morajo napadalce še "formalno identificirati", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Butt naj bi bil že prej poznan varnostnim silam, vendar niso imeli informacij, da načrtuje napad, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Še vedno potekajo preiskave za identifikacijo njihovega sokrivca," je po poročanju dpa dodala policija. STA

V napadu so posredovali policisti, ki so streljali na napadalce in vse tri tudi ubili. Izstrelili naj bi več kot 50 nabojev, ker so mislili, da gre za samomorilske napadalce. Te je policija že identificirala, a njihovih imen za zdaj še ne bodo objavili.

Policija se zdaj osredotoča na ugotavljanje, ali je trojica moških imela pri načrtovanju napada pomagače. V včerajšnjih racijah na več naslovih v predmestju Barking na vzhodu Londona so prijeli 12 oseb, za katere sumijo, da so povezane z napadalci, poroča BBC.

Danes nadaljujejo s preiskavo in racijami, prav tako naj bi danes prijeli še več osumljencev, poroča AFP.

Tri minute molka v spomin na žrtve

Solidarnost z Londonom so ponoči izkazali v več mestih, v Parizu so kot že večkrat do zdaj ugasnile luči na Eifflovem stolpu, Brandenburška vrata v Berlinu pa so zasijala v barvah britanske zastave.

Med smrtnimi žrtvami sta tudi kanadski in francoski državljan, še več Francozov je tudi med poškodovanimi, med ranjenimi so tudi nemški, avstralski in španski državljan.

Na Otoku se bodo žrtvam napada poklonili jutri ob 11. uri po tamkajšnjem času s triminutnim molkom. Zaradi napada so britanske politične stranke prekinile kampanjo pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v četrtek. Danes s kampanjo nadaljujejo.

Žrtvam napada se bo Velika Britanija jutri poklonila s triminutnim molkom. | Foto: Reuters Žrtvam napada se bo Velika Britanija jutri poklonila s triminutnim molkom. Foto: Reuters

Dva napada v manj ko dveh tednih

To je bil že drugi teroristični napad na London v letošnjem letu. Prvi se je zgodil 22. marca, v njem je umrlo pet ljudi, več kot 40 jih je bilo ranjenih. Veliko Britanijo je zadnji napad sicer pretresel pred komaj dvema tednoma, ko je samomorilski napadalec po koncertu ameriške pop zvezdnice Ariane Grande v Manchestru ubil 22 ljudi, ranil pa jih več kot 50, med njimi veliko najstnikov.

Sinoči so v Manchestru izvedli koncert v spomin na žrtve napada pred dvema tednoma. Na koncertu so med drugim nastopili Ariana Grande, Miley Cyrus in Justin Biber, udeležilo pa se ga je okoli 50 tisoč obiskovalcev. Koncert se je začel z minuto molka.

 

Londonska policija: To je nova realnost

Po več napadih, ki so v zadnjih tednih šokirali britansko in tudi svetovno javnost, je šefinja policije v Londonu dejala, da je bilo to nekaj groznih tednov. "Spremenili se bomo in navadili na to, kar bo, kot kaže, za nas postala nova realnost," je dejala Cressida Dick.

Po njenih navedbah, so od leta 2013 preprečili 18 napadov, tuje medije povzema STA. Povprečno v boju proti terorizmu dnevno aretirajo po enega človeka in tudi obveščevalne službe so po njenih besedah zelo učinkovite. Potrebna sredstva za boj proti terorizmu so na voljo, je zagotovila.

Ne spreglejte