Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2019,
7.49

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Natisni članek

sinagoga napad ZDA

Nedelja, 28. 4. 2019, 7.49

4 leta, 12 mesecev

Najstnik v ZDA napadel vernike v sinagogi in ubil žensko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

napad na sinagogo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najstnik je v soboto s polavtomatsko puško napadel vernike v sinagogi pri San Diegu v Kaliforniji in ubil žensko ter ranil še tri osebe, tudi rabina. Nato je pobegnil, domnevno, ker se mu je orožje zaskočilo. Po napadu je celo sam poklical nujno številko in prijavil zločin, kasneje pa se predal policiji.

Po navedbah tujih tiskovnih agencij je napadalec 19-letni John Earnest, ki ga preiskujejo tudi v zvezi z napadom na mošejo konec marca. Tokrat so bili njegova tarča Judi ob koncu njihovega velikega praznika odrešitve iz egiptovskega suženjstva (pasha). Do napada je prišlo natanko pol leta po pokolu v sinagogi v Pittsburghu, kjer je umrlo 11 ljudi.

Earnest je vstopil v sinagogo okoli 11.20 po lokalnem času in začel streljati na približno 100 zbranih vernikov. Z ognjem mu je odgovoril ameriški mejni agent, ki je bil v sinagogi, a napadalca ni zadel. Kmalu po pobegu iz sinagoge Chabad of Poway je Earnest poklical nujno številko in napad prijavil, nakar se je predal policistu, ki ga je ustavil na cesti.

"Jasno je, da to preiskujemo kot umor"

Šerif okrožja San Diego William Gore je povedal, da preiskovalci ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI zaslišujejo Earnesta. Preučujejo tudi njegove objave na družbenih omrežjih, na katerih naj bi malce pred napadom objavil več antisemitskih sporočil in svoj manifest, hvalil pa naj bi napade na mošeje marca na Novi Zelandiji in sinagogo v Pittsburghu 27. oktobra lani. Preiskali so tudi njegov dom.

"Jasno je, da to preiskujemo kot umor," je povedal Gore. Vendar pa po njegovih besedah preverjajo tudi, ali je morda šlo za zločin iz sovraštva ali kršenje državljanskih pravic.

Vsi trije ranjeni se zdravijo v bolnišnici in so v stabilnem stanju. Med njimi sta dva odrasla moška, vključno z rabinom, in osemletna deklica. Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta med ranjenimi dva izraelska državljana, in sicer deklica in njen 31-letni stric, navajajo tuje agencije.

napad na sinagogo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Opomin, da sta antisemitizem in sovraštvo do Judov še vedno prisotna

Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil sožalje žrtvam in poudaril, da celotne ZDA žalujejo z judovsko skupnostjo. "Ostro obsojamo zlo antisemitizma in sovraštva, ki ga je treba premagati," je povedal.

Odzivi na napad prihajajo tudi iz tujine. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je dejal, da je "to nov boleč opomin, da sta antisemitizem in sovraštvo do Judov še vedno prisotna povsod".

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je obsodil dejanje in izrazil sočutje s tistimi, ki jih je napad prizadel.

Šrilanka
Novice Šrilanška policija po eksplozijah v obkoljeni hiši našla 15 trupel #video
Ne spreglejte