Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
17.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Indija posilstvo zakon

Natisni članek

Četrtek, 14. 3. 2013, 17.53

8 let, 3 mesece

Najnižja kazen za posilstvo v Indiji 20 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Indijska vlada je sprejela predlog zakona o ostrejšem kaznovanju posiljevalcev, ki ga mora zdaj potrditi še indijski parlament.

Za zaostritev tovrstne zakonodaje se je vlada odločila po odmevnem skupinskem posilstvu v New Delhiju, zaradi katerega so v državi izbruhnili protesti. Prav tako so glasnejše postale zahteve po strožjih zakonih.

Smrtna kazen v primeru, ko žrtev umre Predlog zakona kot najnižjo kazen za posilstvo predvideva 20-letno zaporno kazen, ki jo je mogoče spremeniti v dosmrtno ječo. Smrtna kazen je predvidena v primeru posilstva, ko žrtev umre ali ostane v "stalnem vegetativnem stanju". Prav tako so tudi znižali starost za kazensko odgovornost z 18 na 16 let. Stroge kazni so predvidene tudi za zalezovalce in voajerje.

V skladu s trenutno indijsko zakonodajo je za posilstvo predvidena zaporna kazen od sedem do 10 let.

Predlog osnovali po brutalnem posilstvu študentke Brutalno skupinsko posilstvo 16. decembra lani na avtobusu v New Delhiju in posledična smrt obetavne študentke fizioterapije sta šokirala Indijo in sprožila množične proteste ter razpravo o zaščiti in ravnanju z ženskami v Indiji.

Ne spreglejte