Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Policija Nemčija podjetnik Thomas Wagner

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

Najbolj iskani prevarant v Evropi je svoje žrtve goljufal tudi v Ljubljani

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Thomas Wagner

Prevarant, ki je nemškega podjetnika Thomasa Wagnerja prejšnji mesec - tik preden je ta umrl v strmoglavljenju letala nad Ajdovščino - ogoljufal za poldrugi milijon evrov, je pred tem na enak način opeharil še vsaj dva podjetnika. Preiskovalce sledi med drugim vodijo v ljubljanski Ahotel, prevare raziskuje tudi nemški tednik Der Spiegel.

Strmoglavljenje letala pri Predmeji nad Ajdovščino, ki se je zgodilo sredi julija, je bilo sprva tragična nesreča, ki je terjala štiri življenja. Vzrok nesreče uradno še danes ni znan, je pa 73-letni pilot pred strmoglavljenjem kontroli zračnega prometa javil težave z zaledenitvijo. Odgovor o vzrokih za nesrečo naj bi dal še vedno pogrešani rep letala, zato bo predvidoma septembra na Predmeji potekala iskalna akcija.

Umrli Wagner je bil največji nemški ponudnik potovanj

Že na dan nesreče so nemški mediji poročali, da je v strmoglavljenju umrl znani nemški podjetnik Thomas Wagner ter da naj bi med razbitinami našli kovček z denarjem. Slovenski policisti so navedbe o kovčku zavrnili, so pa potrdili, da so našli nekaj gotovine in večjo količino ponarejenih bankovcev oziroma praznih listov papirja ter dokumentacijo, iz katere je mogoče razbrati, da je bil Wagner pred nesrečo v Italiji najverjetneje oškodovan za večjo vsoto denarja. 

V razbitinah letala, ki je julija strmoglavilo pri Ajdovščini, so preiskovalci našli dokumentacijo, ki jih je zdaj pripeljala na sled mednarodni združbi goljufov. Ti naj bi v zadnjih letih več deset podjetnikov olajšali za milijonske zneske. | Foto: STA , V razbitinah letala, ki je julija strmoglavilo pri Ajdovščini, so preiskovalci našli dokumentacijo, ki jih je zdaj pripeljala na sled mednarodni združbi goljufov. Ti naj bi v zadnjih letih več deset podjetnikov olajšali za milijonske zneske. Foto: STA ,

Nemški kriminalisti so nato ob pomoči italijanskih in slovenskih kolegov ugotovili, da naj bi Wagner v iskanju rešitev za svoje zabredlo podjetje Unister, največjega nemškega ponudnika turističnih potovanj, nasedel prevarantskemu posojilodajalcu. Ta se je predstavljal kot izraelski trgovec z diamanti Levy Vass, a preiskovalci sumijo, da so njegovo ime, narodnost in tudi poklic izmišljeni. 

Obljubljeni posel je bil sledeč: Levy Vass je Nemcu ponudil premostitveno posojilo v višini desetih milijonov evrov, pri čemer pa je Wagnerja zahteval, da mu vnaprej plača poldrugi milijon evrov za zavarovanje in provizijo. Wagner je denar dostavil, v zameno pa po poročanju nemških medijev dobil kovček s ponarejenim denarjem. Za Vassom je zaradi suma goljufije že razpisan evropski priporni nalog in je trenutno eden najbolj iskanih goljufov na stari celini, piše Spiegel.


Smrt nemškega podjetnika: sumljivi posli, ponarejeni milijoni in prve aretacije

Letalska nesreča na Predmeji: preiskovalci septembra na lov za pogrešanim kosom letala


Pandorina skrinjica

Po tem, ko so Nemci sredi avgusta prijeli Wilfrieda Schwätterja, ki se je predstavljal kot posrednik med Wagnerjem in Vassom, so začele na dan prihajati nove podrobnosti mednarodne prevare: Wagner ni bil edini, ki je padel na limanice prevarantov, najverjetneje je šlo za dobro organizirano združbo, ki je – tako poroča Spiegel – očitno delovala tudi v Sloveniji. Zato je slovenska policija po navedbah Spieglovih preiskovalnih novinarjev že opravila več razgovorov. Komentarja naše policije včeraj nismo prejeli.

Dobro organizirana združba je, kot kaže, delovala tudi v Sloveniji. | Foto: Thinkstock Dobro organizirana združba je, kot kaže, delovala tudi v Sloveniji. Foto: Thinkstock

Po poročanju Spiegla naj bi združba v zadnjih letih na parkiriščih po Sloveniji in Italiji ogoljufala celo več deset podjetnikov, vsem pa je skupno to, da so v zameno za velike vsote denarja dobili kovček s (pretežno) ponarejenimi bankovci.

Nov primer goljufije: naivna nepremičninarka

Za nemški tednik je spregovorila ena od žrtev, nemška nepremičninarka Susanne A.

Njena zgodba gre takole: v začetku leta je začela iskati pol milijona evrov za večji nepremičninski projekt. Medtem ko so bankirji oklevali, ali bi ji odobrili posojilo, je prišla v stik z Wilfriedom Schwätterjem (gre za zdaj v Nemčiji priprtega Vassovega posrednika), ki ji je povedal, da ima kolega in dolgoletnega sodelavca, ki bi ji lahko posodil denar. Šlo naj bi za izraelskega trgovca z diamanti s 30-letnimi izkušnjami, ki živi v Italiji. Ponudil ji je milijon evrov posojila, za zavarovanje bi morala dati sto tisoč evrov. 

Sprva nezaupljiva nepremičninarka je naposled privolila in dvignila denar s poslovnega računa v Nemčiji. Predajo bi morali opraviti v Benetkah, a je Vass lokacijo spremenil v Ljubljano. Schwätter je sicer predlagal, da bi se raje dobili v Zagrebu, vendar je obveljal Vassov predlog.

Snidenje s prevarantom v Ahotelu

Sredi letošnjega junija se je Susanne A. tako skupaj s Schwätterjem z avtomobilom odpravila iz Nemčije v slovensko prestolnico. Na dan sestanka, 14. junija, sta zjutraj prispela v ljubljanski Ahotel na Cesti dveh cesarjev na Viču. Schwätter ji je med vožnjo povedal, da hotel pozna, saj naj bi "trikrat ali štirikrat" že bil tam z Vassom.

Nemška podjetnica je za Spiegel razkrila, da se je z goljufom, ki jo je olajšal za 100 tisoč evrov, dobila v ljubljanskem Ahotelu. | Foto: Ana Kovač Nemška podjetnica je za Spiegel razkrila, da se je z goljufom, ki jo je olajšal za 100 tisoč evrov, dobila v ljubljanskem Ahotelu. Foto: Ana Kovač

Vodja prodaje v Ahotelu Luka Jeglič je pozneje za Spiegel povedal, da se spominja skupine moških, ki so večkrat rezervirali sejno sobo. Vedno so plačevali v gotovini. Kakšne goste so imeli, je sicer izvedel šele pred dnevi, ko so ga kontaktirali policisti.

Poslovneži so se na junijsko jutro sestali ob zajtrku v hotelski restavraciji. Susanne A. je Vassa opisala kot starejšega moškega, okrog šestdesetih, vitkejše postave, v poslovni obleki in z natančno pristriženimi brki. Bil naj bi zelo urejen, v dragi obleki, s sabo naj bi imel drag kovček. Dodala je, da je bil zelo skrbno negovan moški. 

Poleg njiju in Schwätterja sta bila za mizo še dva podjetnika, ki sta po njenih besedah prihajala iz Južne Evrope. Eden od njiju je govoril nemško. Tudi onadva naj bi dobila posojilo – kakšno vsoto, ni znano, sta pa Vassu v zavarovanje prinesla 350 tisoč evrov.

Po zajtrku je Vass pokazal svoj osebni dokument: Susanne A. je pokazal izraelskega, drugima dvema podjetnikoma pa italijanski potni list. Pri tem je Nemka opazila, da njegov potni list navaja drugačen priimek, in sicer Wiaiss. Vass je zagotovil, da se bo pri notarju vse uredilo in da ni razloga za zaskrbljenost. 

Vsi so podpisali pogodbo.

Potem so se odpravili na parkirišče pred hotel, kjer so podjetniki plačali Vassu, ta pa jim je izroči le en kovček, kjer naj bi bil prvi obrok za vse. Potem naj bi se odpravili k notarju, tam pa naj bi dobili celoten znesek.

Vodja prodaje v Ahotelu Luka Jeglič je za Spiegel povedal, da se spominja skupine moških, ki so večkrat rezervirali sejno sobo. Vedno so plačevali v gotovini. Kakšne goste so imeli, je sicer izvedel šele pred dnevi, ko so ga kontaktirali policisti. | Foto: Ana Kovač Vodja prodaje v Ahotelu Luka Jeglič je za Spiegel povedal, da se spominja skupine moških, ki so večkrat rezervirali sejno sobo. Vedno so plačevali v gotovini. Kakšne goste so imeli, je sicer izvedel šele pred dnevi, ko so ga kontaktirali policisti. Foto: Ana Kovač

Goljufija za pol milijona evrov

Vass se je odpeljal s svojim avtom, modrim jaguarjem. Vsi drugi naj bi šli skupaj, dobili naj bi se pri notarju.

Med potjo k notarju pa so Susanne A. in druga dva podjetnika v avtu ugotovili, da je v kovčku le za 12 tisoč evrov pristnih bankovcev, preostalo je dekorativni papir. Susanne A. je klicala Vassa, ki ji je povedal, da gre za nesporazum. Predlagal je, da se dobita v hotelu Radisson v BTC, kjer ji bo vse pojasnil, da pa mora tja priti sama.

Ko je prišla tja, se Vass ni več javljal na telefon, niti se ni pojavil v hotelu.

Obupani podjetniki se so sicer zavedali, da so žrtev goljufije, a južnoevropska podjetnika nista želela na policijo, saj si nista hotela nakopati težav. Povedala pa sta, da bosta za iskanje Vassa najela zasebne detektive. 

Susanne A. se je vrnila v Nemčijo skupaj s Schwätterjem, ki je zatrjeval, da se to ni še nikdar zgodilo in da ne ve, kaj se dogaja z Vassom, da pa obenem verjame, da bo denar povrnjen.

Nemka je pozneje goljufijo prijavila policiji.

Podobno kot Thomasu Wagnerju je tudi Susanne A. domnevni trgovec z diamanti Levy Vass predal kovček s ponarejenim denarjem – in tudi ona je to ugotovila, ko je bilo že prepozno. | Foto: Thinkstock Podobno kot Thomasu Wagnerju je tudi Susanne A. domnevni trgovec z diamanti Levy Vass predal kovček s ponarejenim denarjem – in tudi ona je to ugotovila, ko je bilo že prepozno. Foto: Thinkstock

Skrivalnice po Evropi

Zanimivo je, da je bil Vass vse do nedavnega še v stiku s Susanne A., ki seveda želi denar nazaj. Z njo je večkrat govoril tudi po Wagnerjevi smrti, ko je njegovo – verjetno le "službeno" – ime že pricurljalo v javnost. 

Vass naj bi Susanne A. klical skoraj vsak dan, tudi po štirikrat na dan. Pošiljal naj bi jo na različne lokacije po Evropi in ji obljubljal, da se tam dobita, nato pa si izmislil vedno nov izgovor, zakaj ni prišel.

Zakaj ni preprosto poniknil, ni znano. Za pot v Rim ji je prek posrednika celo plačal letalsko vozovnico. Vrnil ji je tudi nekaj denarja: šestkrat ji je nakazal po manj kot tisoč evrov (s tem se je v banki izognil obvezni navedbi osebnih podatkov), skupaj 5.400 evrov.

Ko je Susanne A. v medijih prebrala Wagnerjevo zgodbo, je posumila, da gre za organizirano kriminalno združbo. Z Vassom, ki naj bi bil v zadnjih tednih opazno nervozen in je pogosto menjaval številke, je zdaj izgubila stik.

Nepojasnjena vloga posrednika

Medtem ko so za Vassa izdali evropski priporni nalog, preiskovalci poskušajo razvozlati vlogo njegovega nemškega posrednika Wilfrieda Schwätterja. Ta naj bi bil nekdanji trgovec z diamanti, za seboj pa naj bi imel več propadlih podjetniških zgodb. Več o njegovi vlogi za zdaj ni znano.

Sussane A. naj bi z njim govorila, tik preden so ga prijeli. Zanimalo jo je, zakaj je sodeloval pri poslu s pozneje umrlim Wagnerjem, če je videl, kako so ogoljufali njo. Dejal je, da ne ve, kaj se je dogajalo z Unisterjem, saj ni bil tam. Zatrdil ji je, da je želel 25. julija na Hrvaško, kjer naj bi se dobil z Vassom in od njega osebno terjal denar. Ali je to res, ni znano.

Kaj so ugotovili, smo vprašali slovensko policijo. Odgovore so nam obljubili za danes.

Ne spreglejte