Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
19. 8. 2016,
19.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

2

Natisni članek

Marino Pangos kriminalist Thomas Wagner Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski

Petek, 19. 8. 2016, 19.55

6 let, 6 mesecev

Letalska nesreča na Predmeji: preiskovalci septembra na lov za pogrešanim kosom letala

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

2

Letalska nesreča Predmeja | Foto STA

Foto: STA

Preiskovalci julijskega strmoglavljenja letala pri Predmeji načrtujejo iskalno akcijo za še vedno pogrešani rep letala, ki je ključen za določitev vzroka nesreče. Policija pa v že končani preiskavi ni odkrila znakov kaznivega dejanja. 

Letalo s štirimi potniki, med katerimi je bil tudi 38-letni ustanovitelj nemškega podjetja Unister Thomas Wagner, je strmoglavilo 14. julija dopoldne v okolici Predmeje nad Ajdovščino.

Policija in posebna komisija za preiskavo letalske nesreče pod vodstvom vodje službe za preiskovanje letalskih nesreč Tonija Stojčevskega sta dva dneva iskali razbitine in dokaze – prva za ugotavljanje znakov morebitnega kaznivega dejanja, druga pa za razjasnitev vzrokov za strmoglavljenje z namenom preprečevanja nesreč in incidentov v prihodnosti.

Preiskava lahko traja leta

Služba za preiskovanje letalskih nesreč je v začetku avgusta objavila uvodno poročilo, v katerem so zapisali, da so bili v času strmoglavljenja vremenski pogoji neugodni, saj so omogočali nastanek zmernih do močnih vertikalnih gibanj, turbulenc in zaledenitev. Analizirali so tudi komunikacijo pilota s slovenskimi in italijanskimi kontrolorji zračnega prometa.

A za določitev pravega vzroka nesreče je, kot so zapisali v poročilu, ključno, da najdejo višinsko krmilo letala, ki ga preiskovalci kljub večkratnemu iskanju s helikopterjem do zdaj niso odkrili. Letalo je namreč strmoglavilo na gozdnatem in težko prehodnem terenu. 

Krmila vse do danes niso našli, v službi pa pravijo, da za september načrtujejo enodnevno iskalno akcijo v sodelovanju s policijo, gasilci in vojsko. Preiskava nesreče bi lahko sicer po pojasnilih službe trajala tudi do dve leti. 


Smrt nemškega podjetnika: sumljivi posli, ponarejeni milijoni in prve aretacije


Kako je strmoglavljalo letalo

Policija v preiskavi julijskega strmoglavljenja, v kateri so umrli štirje ljudje, ni našla znakov kaznivega dejanja.  | Foto: STA , Policija v preiskavi julijskega strmoglavljenja, v kateri so umrli štirje ljudje, ni našla znakov kaznivega dejanja.  Foto: STA , Pilot in trije potniki so ob 10.16 uri po lokalnem času poleteli z beneškega letališča. 

Pol ure pozneje, takrat že v Sloveniji, je pilot od naše kontrole zračnega prometa zahteval spremembo prej načrtovane poti, ki mu jo je nadzornik odobril. Čez nekaj minut je nadzornik zračnega prometa opazil, da letalo nenapovedano spreminja elemente leta. Pilot je pojasnil, da se je izogibal mogoči zaledenitvi zaradi bližine velikega oblaka.

Ob 10.51 uri je pilot sporočil "Mayday, Mayday", kar je mednarodni poziv na pomoč, na nadaljnje pozive nadzornika pa se ni več odzval.

Policija je po prijavi s strani kontrole zračnega prometa razbitine letala našla na gozdnatem pobočju približno dva kilometra severozahodno od vasi Predmeja v občini Ajdovščina. Ob silovitem trku v teren je letalo zagorelo, pilot in trije potniki pa so umrli.

Posle Thomasa Wagnerja preiskujejo nemški, italijanski in tudi slovenski kriminalisti. | Foto: Posle Thomasa Wagnerja preiskujejo nemški, italijanski in tudi slovenski kriminalisti.

Wagnerjevi posli zaposlujejo tudi naše kriminaliste

S policije so nam sporočili, da so potrdili identiteto vseh štirih umrlih (o tem so obvestili tudi nemški konzulat), v preiskavi pa niso ugotovili znakov kaznivega dejanja. Ob koncu vsake preiskave morajo na tožilstvo oddati ovadbo ali, če ne najdejo znakov kaznivega dejanja, poročilo. V tem primeru so tako v začetku avgusta oddali poročilo, nam je pojasnil prvi novogoriški kriminalist Marino Pangos

Glede drugih okoliščin, ki niso v neposredni povezavi z nesrečo, pa še vedno sodelujejo z nemškimi in italijanskimi varnostnimi organi, pravi Pangos. Kot smo poročali, nemški kriminalisti preiskujejo sum goljufije, saj naj bi Wagnerja tik pred smrtjo v Benetkah ogoljufali, kar naj bi prijavil italijanski policiji. Prevarant naj bi poslovnežu namesto dveh milijonov švicarskih frankov izročil le deset tisoč frankov, ki jih je slovenska policija našla v razbitinah letala. Več o Wagnerjevih poslih smo pisali tukaj.

Ne spreglejte