SiolNET. Novice Svet
5,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na zabavi poveličevali zločine v Srebrenici in Vukovarju #video

5,19

termometer

Več kot dve desetletji po genocidu nad Muslimani v Srebrenici, ki velja za najhujši pokol po drugi svetovni vojni, nekateri še vedno poveličujejo vojne zločine in pozivajo k novim. Tokrat je val ogorčenja na spletu vzbudila objava pravoslavnega praznovanja v Republiki Srbski, kjer udeleženci plešejo kolo na glasbo s srhljivim besedilom.

Včerajšnja objava videoposnetka, ki poveličuje vojne zločine in poziva k novim, je močno razburkala uporabnike družbenega omrežja Twitter. Na njem se je namreč znašel posnetek veseljačenja v mestu Bratunac v Republiki Srbski. Nastal naj bi ob pravoslavnem prazniku svete Makivije 14. avgusta.

Plešejo mladi in stari

Kot je razvidno s posnetka, je slavje med drugim zaznamovalo plesanje kola in petje v neki gostilni, iz mikrofona pa je odmevalo: "Srebrenica, tako zelo si mi draga, ko bi le bog dal, da bi se še trikrat ponovila." V genocidu nad Muslimani v Potočarih pri Srebrenici, ki so ga leta 1995 izvedli bosanski Srbi, je namreč umrlo osem tisoč nedolžnih žrtev.

Na posnetku je mogoče slišati tudi verze: "Oj, Pazar novi Vukovar, Sjenice nova Srebrenica." V Novem Pazarju, ki leži v srbski regiji Sandžak, namreč velik del predstavlja bosansko prebivalstvo. Prav tako v mestu Sjenice pri Zlatiboru večino prebivalstva predstavljajo Muslimani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin