Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
18.02

Osveženo pred

1 dan, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

parlamentarne volitve Francija Emmanuel Macron

Nedelja, 30. 6. 2024, 18.02

1 dan, 17 ur

To so prvi rezultati: Skrajna desnica slavi v Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52
Marine Le Pen in Jordan Bardella | Dokončni odgovor o novi sestavi 577-članskega parlamenta bo dal drugi krog 7. julija. Vanj se v primeru, da nihče od kandidatov ne osvoji 50 odstotkov glasov, uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev. | Foto Guliverimage

Dokončni odgovor o novi sestavi 577-članskega parlamenta bo dal drugi krog 7. julija. Vanj se v primeru, da nihče od kandidatov ne osvoji 50 odstotkov glasov, uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev.

Foto: Guliverimage

Skrajno desni Nacionalni zbor (RN) je zmagovalec današnjega prvega kroga parlamentarnih volitev v Franciji, kažejo projekcije. Sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona je zaostalo tudi za levo usmerjeno Novo ljudsko fronto. Dokončni odgovor o novi sestavi parlamenta bo dal drugi krog 7. julija.

Glede na projekcije je RN ob visoki udeležbi osvojil 34,5 odstotka glasov, z okoli 29 odstotki sledijo leve stranke, zbrane v Novi ljudski fronti. Kot kaže, pa je Macronovo sredinsko zavezništvo zasedlo tretje mesto z nekaj več kot 20 odstotki glasov.

Sodeč po projekcijah si lahko skrajna desnica po drugem krogu obeta večino v parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi rezultati ob 20. uri:

Nacionalni zbor - 34,5 odstotkov
Nova ljudska fronta - 29,1 odstotka
Sredinsko zavezništvo - 21,5 odstotka
Odzivi na prve rezultate:

Emmanuel Macron (Sredinsko zavezništvo )

Macron je zatorej v prvem odzivu po objavi projekcij ob zaprtju volišč pozval k oblikovanju "širokega, jasno demokratičnega in republikanskega zavezništva" proti skrajni desnici. V izjavi je poudaril še, da visoka udeležba kaže na pomen, ki jih imajo te volitve za Francoze.

Marine Le Pen (Nacionalni zbor )

Le Penova je dejala, da so volivci jasno izrazili potrebo po drugačni politiki. Vendar po njenem mnenju volitve še niso končane, pomemben bo še drugi krog parlamentarnih volitev prihodnji teden. "Potrebujemo absolutno večino v parlamentu, da Jordan Bardell postane prihodnji predsednik francoske vlade," je dejala Le Penova.

 Jean-Luc Mélenchon (Nova ljudska fronta)

Jean-Luc Melenchon, vodja skrajno leve Nepokorne Francije (LFI), ki s socialisti, komunisti in zelenimi oblikuje Novo ljudsko fronto, je dejal, da izidi prvega kroga pomenijo težek in nesporen poraz Macrona. Obenem je dejal, da bodo pred drugim krogom tam, kjer vodi skrajna desnica, z glasovnic umaknili svoje tretjeuvrščene kandidate. "Naša navodila so preprosta, neposredna in jasna. Niti enega glasu več, niti enega sedeža več za RN," je bil neposreden politični veteran.

Na volitvah v Franciji kaže na rekordno udeležbo

V Franciji danes poteka prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev, na katerih bi lahko slavila skrajna desnica. Udeležba je bila do 17. ure rekordna, skoraj 60-odstotna in s tem mnogo višja kot na volitvah pred dvema letoma, kažejo podatki notranjega ministrstva.

Glede na podatke, ki jih je objavilo notranje ministrstvo, je bila do 17. ure volilna udeležba 59,39-odstotna, kar je za približno 20 odstotnih točk več kot na parlamentarnih volitvah ob istem času pred dvema letoma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To kaže, da bi bila lahko končna udeležba v prvem krogu volitev po zaprtju volišč okoli 67,5-odstotna, kar je rekordna udeležba, ocenjuje javnomnenjski inštitut Ipsos. Na volitvah pred dvema letoma je bila 47,5-odstotna.

Poraz na evropskih volitvah

Visoka volilna udeležba se je nakazovala že opoldne, ko je znašala skoraj 26 odstotkov in bila s tem najvišja v zadnjih 40 letih.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je za sklic predčasnih volitev odločil po porazu svoje stranke Preporod na evropskih volitvah, na katerih je več kot 30 odstotkov volivcev podprlo skrajno desni Nacionalni zbor (RN).

Številni francoski voditelji in politični veljaki so že dopoldne oddali svoj glas, med njimi Macron, premier Attal ter voditelja RN Marine Le Pen in Jordan Bardella.

Prvi rezultati po 20. uri

Macron je ob oddaji glasu na družbenem omrežju X državljane pozval na volišča. Ta se bodo zaprla ob 20. uri, nakar je pričakovati prve napovedi volilnih izidov.

Premier Attal bo po navedbah njegovega spremstva ob 20. uri podal izjavo na sedežu stranke Preporod, poroča AFP.

Dokončni odgovor o novi sestavi 577-članskega parlamenta bo dal drugi krog 7. julija. Vanj se v primeru, da nihče od kandidatov ne osvoji 50 odstotkov glasov, uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev.

Emmanuel Macron
Novice V Franciji prvi krog parlamentarnih volitev
Euro 2024 Kylian Mbappe
Mnenja Branko Soban: Mbappé proti Le Penovi
Modna revija v Parizu pred OI
Trendi Mesec dni pred začetkom OI v Parizu potekala modna revija #video
Ne spreglejte