SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Tirolskem vse kaže na slavje ljudske stranke

0,09

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

V avstrijski zvezni deželi Tirolska je okoli 537.000 volilnih upravičencev danes volilo nov deželni parlament. Po prvih delnih podatkih je v skladu s pričakovanji slavila ljudska stranka (ÖVP), ki je povečala svoj rezultat na 44 odstotkov. Na drugo mesto so se tesno uvrstili socialdemokrati (SPÖ).

Da bo ÖVP tirolskega deželnega glavarja Güntherja Platterja številka ena, praktično ni bilo vprašanje, omenjala pa se je celo možnost absolutne večine. Ljudski stranki to ni uspelo, je pa dosegla svoj cilj: na prvem mestu odstotka glasov doseči cifro štiri. Na volitvah leta 2013 je stranka prejela 39,35 odstotka glasov.

Svoj cilj - drugo mesto - so očitno dosegli socialdemokrati s 17 odstotki glasov, svoj rezultat so izboljšali za okoli tri odstotne točke. Razočarani ne morejo biti niti svobodnjaki (FPÖ), ki so za njimi zaostali le kako odstotno točko, potem ko so prejeli za sedem odstotnih točk višjo podporo kot na zadnjih deželnih volitvah.

Zeleni so medtem v primerjavi z letom 2013 nekaj izgubili, še vedno pa lahko podporo merijo v dvomestnih številkah. Nasmiha se jim namreč slabih 11 odstotkov glasov.

Malenkost več kot petodstotno podporo sta očitno prejeli tako stranka Neos, ki bi se s tem pridružila deželnemu parlamentu, kot tudi Lista Fritz, ki bi svoj mandat v njem obdržala.

Medtem ko so skoraj vsi z doseženim zadovoljni, pa se vendarle najbolj lahko smeji Platterju. Ta ima namreč pri sestavljanju deželne koalicije - doslej jo je vodil z Zelenimi - široko izbiro. Odprt je za vse možnosti, odločale pa bodo vsebine in osebe, je napovedal.

Novinarjem je Platter povedal, da bo nemudoma začel pogovore, pri čemer pa bo prednost dal kakovosti pred hitrostjo. Novo zvezno vlado želi oblikovati do velike noči, je dodal.

"Senzacionalen" rezultat je sicer po njegovem posledica potrditve dela njega samega in njegove ekipe. Prav tako vidi v njem potrditev smeri, na katero Avstrijo usmerja kancler Sebastian Kurz.

Avstrijski časnik Kurier sicer opozarja, da se je tokrat na volitvah za glasove borilo osem strank, kar je tri manj kot leta 2013. Na novo se je tako moralo porazdeliti 20 odstotkov glasov, tako da so že na ta račun stranke lahko povečale svoj rezultat.

Volilna udeležba je bila tokrat nekaj manj kot 60-odstotna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin