Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2022,
16.53

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

podnebna konferenca

Sobota, 19. 11. 2022, 16.53

1 leto, 5 mesecev

Na podnebni konferenci očitno dogovor glede financiranja podnebne škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Podnebne spremembe | "Cilj 1,5 stopinje Celzija danes ne sme umreti," je bil jasen podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. | Foto Getty Images

"Cilj 1,5 stopinje Celzija danes ne sme umreti," je bil jasen podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Foto: Getty Images

Na podnebni konferenci ZN v egiptovskem Šarm el Šejku je bil očitno dosežen dogovor glede mehanizma finančne pomoči državam v razvoju zaradi gospodarske in družbene škode podnebnih sprememb, ki je bil eden najtrših orehov v pogajanjih. Informacije o dogovoru prihajajo iz vrst pogajalcev EU, pa tudi iz vrst držav v razvoju.

Da je bil dosežen dogovor o tem vprašanju, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani predstavniki delegacije EU. Zadovoljstvo nad zadnjim kompromisnim besedilom sklepne izjave, ki ga je med pogajalce razdelilo egiptovsko predsedstvo konference, je po poročanju medijev izrazilo tudi več predstavnikov držav v razvoju, ki najbolj trpijo zaradi suš, poplav in drugih vremenskih ekstremov ter dvigovanja gladine morja.

Opredelitev mehanizma finančne pomoči državam v razvoju je veljala za glavno odprto vprašanje v podaljšku pogajanj v letovišču ob Rdečem morju. Že pred več kot desetletjem so sicer države, predvsem razvite, dale obljubo o 100 milijard dolarjev podnebne pomoči letno državam v razvoju do 2020, na prelomni podnebni konferenci v Parizu leta 2015, na kateri se je svet prvič dogovoril o cilju omejitve globalnega segrevanja ozračja, pa so to obljubo ponovile in rok podaljšale do 2025.

A na mizi v Šarm el Šejku so še vprašanja opuščanja fosilnih goriv in pozivi k okrepitvi prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam oziroma k bolj ambicioznim prizadevanjem za znižanje izpustov, predvsem v industrijsko razvitih državah in velikih gospodarstvih.

Kaj dogovor, ki naj bi bil dosežen glede podnebnega financiranja, pomeni za uspeh konference oziroma sprejem sklepne izjave, za zdaj ni jasno.

"Cilj 1,5 stopinje Celzija ne sme umreti"

EU je namreč med drugim zahtevala, da dogovor o financiranju spremlja tudi povečana ambicija velikih gospodarstev glede znižanja izpustov. Svet je namreč daleč od cilja omejitve globalnega segrevanja ozračja na precej pod dve stopinji Celzija, kaj šele od želenega cilja 1,5 stopinje cilja.

"Cilj 1,5 stopinje Celzija danes ne sme umreti," je bil jasen podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ob predhodnih predlogih sklepov, ki so po oceni unije zmanjševali podnebno ambicijo iz Pariza in sledečih podnebnih konferenc. Podobno je povedala glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek. Unija je tako grozila tudi z odhodom s konference.

Ursula von der Leyen
Novice Predsednica Evropske komisije von der Leynova o stanju v Uniji
Steven Spielberg
Trendi Opozarjal na podnebne spremembe, nato pa za letalsko gorivo zapravil celo bogastvo
suša
Novice Raziskava: Evropo v prihodnosti čakajo bolj suha poletja
Jerneja Jug Jerše
Novice Podnebna nevtralnost EU do leta 2050: "To je podoben mejnik kot pristanek človeka na Luni"
Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Pahor o digitalizaciji in umetni inteligenci: V to je treba vlagati več
Ne spreglejte