Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2011,
14.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Norveška Anders Behring Breivik

Nedelja, 28. 8. 2011, 14.51

7 let, 12 mesecev

Na Norveškem prijeli skrajneža zaradi posedovanja orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Norveška policija je sporočila, da je aretirala moškega, potem ko so na njegovem domu našli orožje in eksplozivna sredstva.

Mediji poročajo, da policija ni našla neposredne povezave med prijetim moškim, domnevno desničarskim skrajnežem, in Andersom Behringom Breivikom, ki je 22. junija v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. Priznal posedovanje dveh lovskih pušk Osumljenca so aretirali v soboto, potem ko so v torek na njegovem domu v Oslu našli orožje in od njega prejeli grožnje. Po besedah odvetnika prijetega Norvežana so njegovega klienta prijeli zaradi "nezakonitega posedovanja orožja, posedovanja eksplozivnih sredstev in groženj." Odvetnik je za časnik VG povedal, da je njegova stranka "priznala posedovanje dveh lovskih pušk". Zaradi prodaje orožja obsojen že leta 2001 Kot še navaja časnik, je policija orožje in eksploziv na domu prijetega našla že leta 2001. Takrat ga je sodišče obsodilo zaradi prodaje avtomatskega orožja desničarskim skrajnežem v 90. letih prejšnjega stoletja. Kot je medtem poudaril njegov odvetnik, je njegova stranka takrat imela "stike s skrajnimi desničarji, vendar jih sedaj nima več".

Aretacijo spremlja spomin na krvavo tragedijo Na Norveškem aretacijo spremlja spomin na krvavo tragedijo pred dobrim mesecem dni, ko je na otoku Utoya v napadu 32-letnega Breivika umrlo 69 ljudi, večinoma mladih, ki so se tam udeleževali počitniškega tabora podmladka norveških laburistov. Še pred tem je Breivik sprožil avtomobil bombo v vladni četrti Osla in ubil osem ljudi.

Breivik reševal Evropo pred invazijo islama Breivik je policijo počakal na otoku in se nemudoma predal. Na prvem zaslišanju na sodišču nekaj dni kasneje je tudi priznal napada, zavrnil pa krivdo, saj naj bi le reševal Evropo pred invazijo islama. Sodnik na sodišču v oslu mu je v petek še za mesec dni podaljšal pripor v popolni osami.

Ne spreglejte