SiolNET. Novice Svet
2,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Na Nizozemskem odslej prepovedane burke v javnih poslopjih

2,83

termometer

burka
Foto: Reuters

Na Nizozemskem od danes velja prepoved nošenja oblačil in pokrival, ki zakrivajo obraz, v javnih poslopjih in v javnem prevozu. Prepoved velja za muslimanski oblačili burko in nikab, pa tudi kapuce in čelade, ki prekrivajo obraz. Po ocenah v 17-milijonski državi burke ali nikab nosi med 200 in 400 žensk.

Zakon so sprejeli junija lani po več kot desetletju politične razprave. Skrajno desni politik Geert Wilders se je za prepoved tovrstnih oblačil zavzemal že leta 2005.

Z notranjega ministrstva so danes sporočili, da je od danes prepovedano nošenje oblačil, ki prekrivajo obraz, v izobraževalnih ustanovah, javnih institucijah in poslopjih, bolnišnicah in v javnem prevozu.

Izpostavili so, da je v navedenih javnih prostorih zaradi varnosti pomembno, da je ljudi mogoče videti in prepoznati. Kazen za kršenje prepovedi znaša 150 evrov.

Iz javnega prevoza so sporočili, da se vozniki ne bodo ustavljali, da bi npr. žensko v burki spravili iz vozila. Tudi v bolnišnicah bodo še vedno sprejeli vse, ne glede na to, v kaj so oblečeni, so napovedali.

Prepoved ne velja za nošenje omenjenih oblačil na ulicah. V Franciji je od leta 2010 prepovedano nošenje burk in nikabov na vseh javnih krajih, torej tudi na ulicah. Podobno velja tudi v Belgiji, na Danskem in Avstriji.

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • cuota / 01.08.2019. ob 15:33 +12 0

  V Evropi bi morale biti VSE ženske odkrite in tudi brez rut razen pozimi.Ko gre Evropejec na bližnji vzhod ali ZAE,se prilagaja v oblačenju njim,oni naj se pri prebivanju v Evropi prilagajajo nam!....

  +12 0
 • asmodis1 / 01.08.2019. ob 15:41 +9 - 1

  Če te črne vrane živijo v Evropi naj sprajmejo zakone ki veljajo v Evropi .Doma za štirimi zidovi pa lahko nosijo svinčene maske ali pa deportirat

  +9 - 1
 • predsednik5 / 01.08.2019. ob 16:30 +7 - 1

  TO NAČELO BO MORALO VELJATI ZA VSO EVROPO ZARADI RECIPROČNOSTI.KER ,KO PRIDEŠ V NJIHOVE DRŽAVE TE TAKOJ PREOBLEČEJO V NJIHOVA OBLAČILA.

  +7 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin