Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
7.16

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

20

Natisni članek

protest Kuba

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 7.16

2 leti, 9 mesecev

Na Kubi izbruhnili množični protivladni protesti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

20

Več tisoč Kubancev se je v nedeljo zbralo na ulicah glavnega mesta Havana in drugih mest na protestih proti vladi zaradi pomanjkanja hrane in visokih cen v času pandemije covid-19. To so bili eni od največjih protestov v zgodovini države, odkar je v 50. letih prejšnjega stoletja Kuba postala komunistična država.

Kuba je sredi najhujše gospodarske krize v zadnjih desetletjih, saj je utrpela dvojni udarec obnovljenih sankcij nekdanje vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa in pandemije covid-19.

ZDA so protest podprle s tvitom pomočnice državnega sekretarja za zahodno poloblo Julie Chang, ki je sporočila, da Kubanci na mirnih protestih uresničujejo pravico do zbiranja ter izražajo zaskrbljenost zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom in pomanjkanja zdravil.

Vlada protestnikom onemogočila dostop do interneta

Generalni direktor Kube za zadeve ZDA Carlos de Cosio pa je tvitnil, da se morajo ameriški State Department in njegovi uradniki, ki so do vratu vpleteni v promocijo družbene in politične nestabilnosti na Kubi, izogibati izražanju hinavskih skrbi za položaj, na katerega stavijo. "Kuba je bila in bo mirna država, v nasprotju z ZDA," je tvitnil de Cosio.

Protestniki so s svojimi telefoni snemali dogajanje in to želeli objaviti na družbenih medijih, vendar je kubanska vlada potem onemogočila dostop do interneta. Dve uri in pol po izbruhu demonstracij, ki so jim opazovalci ploskali z balkonov in oken, je nekaj protestnikov začelo metati kamenje na policiste, ki so jih spremljali, in začele so se aretacije.

Nato se je zbralo tudi več sto podpornikov vlade, ki so mahali s kubanskimi zastavami in vzklikali gesla v podporo vladi in pokojnemu predsedniku Fidelu Castru ter revoluciji. Zgodili so se napadi na novinarje, ki so spremljali proteste. Predsednik Kube Miguel Diaz-Canel je v odzivu ocenil, da je kubansko-ameriška mafija sprožila demonstracije z dobrimi plačili vplivnežem na družbenih medijih.

Protesti so se odvijali tudi v ZDA. Protestirali so Kubanci v največji kubanski skupnosti na Floridi. 

Protesti Gruzija
Novice Na protestih proti paradi ponosa v Gruziji poškodovanih več deset novinarjev #video
Ne spreglejte