Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2024,
7.20

Osveženo pred

1 ura, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
izbruh vulkana Islandija

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2024, 7.20

1 ura, 34 minut

Na Islandiji znova izbruhnil vulkan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Na Islandiji je v četrtek zvečer na polotoku Reykjanes znova izbruhnil vulkan, že šesti v tej regiji od decembra. Po potresu, ki je stresel območje, je na polotoku jugozahodno od prestolnice Reykjavik iz tal začela bruhati lava. Znova so evakuirali bližnjo vas Grindavik, je ob sklicevanju na gasilce poročala islandska javna radiotelevizija RUV.

Trenutno ni jasno, koliko ljudi je sploh še ostalo v ribiški vasi, ki so jo večkrat evakuirali že ob prejšnjih izbruhih.

Letalski promet deluje normalno 

Ob tem so oblasti preventivno izpraznile tudi zunanji termalni vrelec Modra laguna – priljubljeno turistično atrakcijo, ki bo danes ostala zaprta. Z letališča v Reykjaviku pa so sporočili, da letalski promet kljub še vedno trajajočemu izbruhu poteka normalno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na islandskem polotoku Reykjanes je marca 2021 izbruhnil vulkan, potem ko vulkanske aktivnosti na območju niso zabeležili kar osem stoletij. Nadaljnji izbruhi so sledili avgusta 2022 ter julija in decembra lani, zaradi česar so vulkanologi opozorili, da se je v regiji začelo novo obdobje potresne aktivnosti.

Na polotoku je bilo v zadnjem času več izbruhov, med katerimi je iz podolgovatih razpok v zemlji na površje pridrla lava. Ta je med enim izmed izbruhov januarja zajela tri hiše na severnem robu vasi Grindavik.

Islandija, ki se nahaja ob Srednjeatlantskem grebenu – razpoki na oceanskem dnu, ki ločuje Evrazijsko in Severnoameriško tektonsko ploščo –, ima kar 33 aktivnih vulkanov, kar je največ v Evropi.

Etna
Novice Zaradi izbruha Etne zamude na letališču v Catanii
Kfor na Kosovu
Novice Je to speči vulkan, ki ogroža tudi Slovenijo?
Ne spreglejte