Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
11.19

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

12

Natisni članek

Srbija BiH COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Petek, 17. 7. 2020, 11.19

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem še 98 okužb, v delu BiH spet razglasili epidemijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

12

Hrvaška | Na Hrvaškem so odkrili še 98 okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so odkrili še 98 okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

V preteklih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 98 novih okužb, testirali pa so 1.437 oseb. Največ novih okužb je v Zagrebu, in sicer 23, v Istri deset, v primorsko-goranski županiji sedem, v zadarski županiji štiri. Aktivno okuženih je 1.192 oseb. V Srbiji so danes potrdili še 392 novih okužb, umrlo je deset okuženih bolnikov. V Federaciji BiH so medtem danes spet razglasili epidemijo.

V hrvaških bolnišnicah je 137 oseb z boleznijo covid-19, od tega sedem na respiratorjih. Do danes so potrdili 4.137 okužb, umrlo je 120 ljudi, opravili pa so 100.851 testov, kažejo podatki na spletni strani hrvaške vlade o koronavirusu Koronavirus.hr.

Na Hrvaškem zadnje tri tedne opažajo rast števila okuženih z novim koronavirusom. Včeraj so potrdili 86 novih okužb. Največ okužb v 24 urah do zdaj so potrdili v soboto, in sicer 140. Kot je povedal govorec slovenske vlade Jelko Kacin, na Hrvaškem ena oseba povprečno okuži 1,11 osebe, v Sloveniji pa 0,84.

okužbe | Foto: Zajem zaslona (Koronavirus.hr) Foto: Zajem zaslona (Koronavirus.hr)

Hrvaška se očitno ne namerava odpovedati glasbenim dogodkom na prostem

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je sporočil, da v državi ni novih žarišč okužb. Poudaril je, da so v zadnjem dnevu največ oziroma 23 okužb potrdili v Zagrebu in vukovarsko-sremski županiji. Po njegovih besedah v prestolnici povprečno dnevno zabeležijo od 20 do 25 novih okužb, ki so večinoma posledica stikov s prej okuženimi. Porast primerov v županiji na skrajnem vzhodu države pa je posledica okužb na večjem dogodku, ki je bil v vasi Ivankovo pred približno desetimi dnevi.

Glede na poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah deset okužb z novim koronavirusom v hrvaški Istri, v primorsko-goranski županiji pa sedem. V dalmatinskih županijah so v zadnjem dnevu za zdaj potrdili 18 novih primerov, drugod po državi pa 21. Skupni podatki za vso državo, ki jih vsak dan objavlja nacionalni štab civilne zaščite, se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov, poroča STA.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sporočil, da se v bolnišnicah na Hrvaškem po okužbi z novim koronavirusom trenutno zdravi 137 ljudi. | Foto: STA , Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sporočil, da se v bolnišnicah na Hrvaškem po okužbi z novim koronavirusom trenutno zdravi 137 ljudi. Foto: STA ,

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sporočil, da se 137 bolnikov, ki so zboleli za boleznijo covid-19, zdravi v bolnišnicah. Na ventilatorjih je sedem bolnikov. Do zdaj je okrevalo 2.825 ljudi, kar je nekaj več kot 68 odstotkov doslej okuženih. V preteklih mesecih so opravili skoraj 101 tisoč testiranj, pozitivnih izidov je bilo 4,1 odstotka, je povedal Beroš. Dejal je tudi, da je povprečna starost okužene osebe na Hrvaškem nekaj več kot 47 let.

Notranji minister Davor Božinović je med drugim povedal, da obravnavajo možnost uvajanja dodatnih epidemioloških ukrepov za nočne klube, predvsem glede delovnega časa in števila obiskovalcev. Na novinarsko vprašanje, ali bodo prisluhnili zaposlenim v glasbeni industriji, ki so napovedali proteste, če jim ne bodo omogočili dela, je Božinović odgovoril, da bodo v začetku prihodnjega tedna objavili priporočila epidemiologov za glasbene dogodke, predvsem na prostem.

Organizatorji glasbenih dogodkov so napovedali, da bodo od vlade zahtevali jasna priporočila, ki bodo omogočala festivalske in koncertne glasbene dogodke, ker je, kot so povedali za Jutarnji list, zaradi strogih ukrepov ogroženih 15 tisoč delovnih mest v hrvaški glasbeni industriji. Če priporočil ne bo, so napovedali množične proteste, saj naj bi bili številni glasbeniki zaradi odpovedi številnih glasbenih dogodkov na robu preživetja.

14 dni vsak dan 116 okuženih = rdeči seznam

Pred dnevi smo naredili izračun, ki nam pokaže, v katerih primerih se bo slovenska južna soseda z rumenega seznama premaknila na rdeči seznam. To bi se med drugim zgodilo, če bi imela Hrvaška v 14 dneh zapored vsak dan v povprečju 116 novih okužb z novim koronavirusom.

Če se bo to zgodilo, bodo morali vsi dopustniki ob prihodu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno. Več o tem v članku Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu.

Grafika prikazuje število aktivnih primerov po različnih županijah. | Foto: Zajem zaslona (Koronavirus.hr) Grafika prikazuje število aktivnih primerov po različnih županijah. Foto: Zajem zaslona (Koronavirus.hr)

Preberite še:

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video
Hrvaška
Novice Kako ravnati, če na Hrvaškem zaznamo simptome okužbe z novim koronavirusom #video
Hrvaška
Novice Vlada je odločila: Hrvaška še naprej ostaja na rumenem seznamu

V Srbiji potrdili skoraj 400 novih okužb, v delu BiH spet razglasili epidemijo

V Srbiji, kjer je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, so v zadnjih 24 urah potrdili še 392 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je deset bolnikov z boleznijo covid-19. V črnogorski prestolnici Podgorici so od danes maske prav tako obvezne tudi na prostem, federacija BiH pa je spet razglasila epidemijo.

V Srbiji, kjer so do zdaj potrdili 20.109 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 452 ljudi, je na ventilatorjih še 184 bolnikov, so sporočili s srbskega ministrstva za zdravje. Minister za zdravje Zlatibor Lončar je kot najbolj problematični mesti navedel Beograd in Novi Sad, kjer v prihodnjih dveh dneh pričakujejo povečanje števila okužb. Za porast okužb je okrivil protivladne proteste.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še skoraj 400 okužb z novim koronavirusom, umrlo je deset bolnikov. | Foto: Reuters V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še skoraj 400 okužb z novim koronavirusom, umrlo je deset bolnikov. Foto: Reuters

Po vsej državi je od danes obvezno nošenje mask tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati medosebne razdalje metra in pol. Maske so obvezne tudi za otroke. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi na javnih krajih, in sicer tako zaprtih kot tudi odprtih. Srbski epidemiolog Predrag Kon pričakuje, da bodo prvi rezultati novih ukrepov vidni po sedmih ali desetih dneh.

Kot je poudaril, so v Beogradu razmere tako slabe, da je lahko vsakdo, ki ga srečate, okužen, ne da bi to vedel. Zato je pomembno nositi maske tudi na prostem, je poudaril epidemiolog. Kot zgodovinsko napako je navedel odpravo izrednih razmer, saj je prinesla prepričanje, da se je epidemija končala. Zdravstveni sistem je še vedno zelo obremenjen, a se pritisk počasi zmanjšuje, je povedal Kon. Po njegovih besedah so ob Beogradu resne razmere še vedno v Sjenici in Kraljevu, kjer okužbe naraščajo.

Alja Krajnc Beograd Srbija
Novice Slovenka iz Beograda: Zdravstveni sistem je na robu zloma #video

V delu BiH spet razglasili epidemijo

V Podgorici v Črni gori so do zdaj potrdili 619 okužb, v vsej državi pa 1.582. V prvem valu epidemije so v Črni gori potrdili skupno 324 okužb, v drugem valu, ki se je začel sredi junija, pa petkrat več, potem ko je država dva tedna pred tem odprla meje. V BiH so medtem danes poročali o 218 novih okužbah, od tega 122 v Federaciji BiH. V tej entiteti so danes znova razglasili epidemijo za učinkovitejši boj proti širjenju virusa, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Poudarili so, da razglasitev epidemije ne pomeni uvedbe novih ukrepov, temveč da bodo poskušali doseči bolj strogo izvajanje že uveljavljenih ukrepov. Gre predvsem za ohranjanje fizične razdalje med ljudmi, prepoved večjih srečanj ter obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na nekaterih odprtih, kot so tržnice.

Možnost skorajšnje uvedbe obveznega nošenja mask na prostem je danes napovedal tudi Branislav Zeljković, direktor zavoda za javno zdravstvo Republike srbske, saj so epidemiološke razmere slabe tudi v tej entiteti BiH. V BiH in v Federaciji BiH so po izbruhu epidemije bolezni covid-19 tri mesece veljale razmere naravne nesreče. V Republiki srbski so razglasili izredne razmere. Te ukrepe so odpravili v maju, od junija pa se v državi znova širijo okužbe, v zadnjih tednih dnevno beležijo trimestno število novih okužb.

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili še 164 primerov okužbe, umrlo je pet bolnikov z boleznijo covid-19. Največ novih okužb so spet potrdili v Skopju, in sicer 59. Do zdaj so v državi potrdili 4.676 okužb, umrlo je 406 ljudi. Trenutno so v državi 3.704 aktivni primeri okužbe, od tega 1.837 v Skopju, poroča STA.

Ne spreglejte