Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 5. 2018,
10.11

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,91

5

Natisni članek

Hrvaška turizem

Nedelja, 13. 5. 2018, 10.11

5 let, 11 mesecev

Na Hrvaškem višje kazni za goste, ki ne bodo plačali turistične takse?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,91

5

Hrvaška morje

Hrvaško ministrstvo za turizem je ta teden začelo javno razpravo o predlogu sprememb zakona o gostinskih storitvah, s katerimi nameravajo okrepiti konkurenčnost turizma. Zakon predvideva tudi višje kazni za oddajanje na črno ter za goste, ki ne bodo plačali turistične takse.  

Kot predvideva sprememba zakona, bodo med drugim morali zasebni lastniki apartmajev odpreti obrt za gostinstvo, če bodo želeli ponujati tudi kosila in večerje, ter uskladiti svoje objekte s kategorizacijo.

Veljavni zakon lastnikom apartmajev omogoča, da svojim gostom ob namestitvah ponujajo tudi polni penzion, pri čemer pa jim ni treba izpolnjevati strogih kriterijev, ki veljajo za restavracije in hotele. Na ministrstvu so ocenili, da so zasebni lastniki apartmajev, ki hrano pripravljajo v lastnih kuhinjah, tako nelojalna konkurenca hotelom in gostincem.

Zajtrk bodo v zasebnih apartmajih lahko ponudili

Zakonske spremembe predvidevajo, da bodo v zasebnih apartmajih gostom ob namestitvah lahko ponujali zajtrk. Če bodo želeli ponuditi tudi kosilo in večerjo, pa bodo morali svoje objekte ustrezno opremiti za tovrstne storitve ter registrirati gostinsko podjetje ali obrt, je objavljeno na vladni spletni strani esavjetovanja.gov.hr.

Med drugim bodo gostinske storitve v skladu s predpisi lahko ponujali tudi vsi ponudniki storitev zdravstvenega turizma.

Hrvaška morje | Foto:

Višje kazni za oddajanje na črno in za goste brez turistične takse

Zakon predvideva tudi višje kazni za oddajanje na črno ter za goste, ki ne bodo plačali turistične takse.

Predvidena je okrepitev inšpekcijskega nadzora tudi v primeru obiskov ožje družine in prijateljev lastnikov apartmajev. Tovrstne nekomercialne uporabnike namestitev bo prav tako treba prijaviti in zanje plačati turistično takso.

Dodatna vlaganja v kakovost storitev

Na ministrstvu ocenjujejo, da je na Hrvaškem okoli 20 tisoč zasebnih lastnikov počitniških apartmajev, ki še niso uskladili svojih objektov s kategorizacijo turističnih namestitev iz leta 2007. Usklajevanje za večino ponudnikov namestitev pomeni dodatna vlaganja v kakovost storitev.

Novi zakon bo predvidoma omogočal nadaljevanje obratovanja vseh apartmajev, a tisti, ki ne bodo uskladili svojih objektov s kategorizacijo, ne bodo imeli pravice uporabe zvezdic kot označb kategorizacije, kar bo potencialne goste seznanjalo, da lahko pričakujejo nižji standard storitev. Uvedli bodo tudi nove oblike storitev v turizmu, kot je objekt za 'robinzonsko' namestitev.

Inšpektorji bodo lahko po predlogu sicer ponudnikom turističnih storitev omogočili, da brez kazni v določnem roku odpravijo nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki bodo ugotovljene med nadzorom.

Ministrstvo pripombe in predloge glede zakonskega predloga zbira do 2. junija.

Ne spreglejte