Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
7.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

7

Natisni članek

pomanjkanje delavcev delavci turizem Hrvaška

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 7.05

1 leto, 2 meseca

Na Hrvaškem vam bodo poleti stregli Srbi, Filipinci in Nepalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

7

Split Dalmacija Hrvaška | Lani je bilo na Hrvaškem izdanih skoraj 17 tisoč dovoljenj za tujce, letos pa bi lahko bila ta številka še precej višja. | Foto Pixabay

Lani je bilo na Hrvaškem izdanih skoraj 17 tisoč dovoljenj za tujce, letos pa bi lahko bila ta številka še precej višja.

Foto: Pixabay

Hrvaška se pripravlja na rekorden obisk turistov v novi sezoni, po drugi strani pa jo hudo pesti pomanjkanje delavcev. To naj bi bilo namreč to poletje večje kot kadarkoli prej in po nekaterih ocenah bi lahko primanjkovalo tudi do 30 tisoč sezonskih delavcev, piše portal 24 ur.

Hrvaška turistična skupnost je v začetku letošnjega leta objavila podatke o lanskem obisku turistov. Našteli so skoraj 19 milijonov prihodov in več kot 104 milijone prenočitev. V primerjavi s sezono prej je to 37 odstotkov več prihodov in 25 odstotkov več prenočitev, poroča 24 ur.

Največ turističnih prenočitev so lani zabeležile Istrska, Primorsko-goranska in Splitsko-dalmatinska županija - kar 60 odstotkov vseh prenočitev na Hrvaškem. Ob tem so imele te regije tudi največ težav pri iskanju delovne sile, ki je bila lani potrebna bolj kot kadarkoli prej. 

Vloge za dovoljenja za bivanje in delo

Policijske uprave teh županij že prejemajo vloge za izdajo dovoljenj za bivanje in delo sezonskim delavcem iz drugih držav. To lahko izdajo za obdobje do treh mesecev ali do šest mesecev. Sezonski delavec lahko namreč na podlagi dovoljenja za prebivanje in delo za sezonsko delo na Hrvaškem dela največ šest mesecev na leto, nato pa mora državo zapustiti. Lani je bilo izdanih skoraj 17 tisoč dovoljenj za tujce, letos pa bi lahko bila ta številka še precej višja.

Zaradi velikega pomanjkanja delovne sile na Hrvaškem, a tudi privlačnejših ponudb iz drugih držav, kjer so plače delavcev tudi do trikrat višje, se je uveljavil trend zaposlovanja delavcev iz tujine, med katerimi je največ tistih iz sosednjih držav, kot sta Srbija in Bosna in Hercegovina. Vse več je tudi Filipincev in Nepalcev.

Od 16.836 lani izdanih dovoljenj za sezonske delavce je bilo največ izdanih delavcem iz Srbije (4.975), Bosne in Hercegovine (4.460), Makedonije (3.638), Nepala (1.061) in s Filipinov (507).

Kampiranje na Hrvaškem
Novice Cene kampiranja na Hrvaškem poletele v nebo
Fehtarji
Trendi Na legendarni plaži Zrće bo prvič zaigrala harmonika
Ne spreglejte