Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2011,
16.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška neodvisnost obletnica

Sobota, 25. 6. 2011, 16.33

7 let, 12 mesecev

Na Hrvaškem praznujejo 20. obletnico samostojnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Hrvaškem praznujejo 20. obletnico samostojnosti in to dan potem, ko je EU potrdila sklenitev pogajanj med Hrvaško in povezavo.

Državni vrh je slovesnosti ob dnevu državnosti začel s polaganjem vencev ob spomenikih v Zagrebu in nadaljeval s slavno sejo vlade, na kateri je bil tudi predsednik države Ivo Josipović.

"Zasedli smo svoje mesto v evropski skupnosti držav"

"Danes praznujemo 20 let hrvaške države, ki se je skozi trnovo pot uspela obraniti pred velikosrbsko agresijo, se ponovno postavila na noge, postala članica zveze Nata in zasedla svoje mesto v evropski skupnosti držav in narodov kot 28. članica EU," je dejala premierka Jadranka Kosor. Kot je poudarila, so s sklenitvijo pogajanj z EU izpolnili tudi cilj, ki so si ga zastavili leta 1991.

"Politično enotnost nismo vedno zlahka dosegli" Dodala je, da je izražanje svobodne volje državljanov na referendumu o vstopu EU prioriteta, ki zahteva enotnost vseh relevantnih političnih in družbenih dejavnikov na Hrvaškem. Povedala, je da politične enotnosti niso vedno zlahka dosegli.

"Na koncu smo znali oblikovati rešitev"

V ključnih časih naše evropske poti, ko je potekala pluralistična razprava o arbitražnem sporazumu s Slovenijo, je bilo slišati stališča proti prizadevanjem za deblokado pogajanj z EU, je spomnila Kosorjeva.

Dodala je, da je moč hrvaške demokracije v tem, da so na koncu okoli vseh strateških vprašanj znali oblikovati rešitev, ki so kazale večinsko voljo državljanov in zaščitile nacionalne interese.

Zahvala tistim, ki so branili hrvaško svobodo Sklenitev pogajanj z EU je največja čestitka Hrvaški ob 20. obletnici samostojnosti, je dejal predsednik sabora Luka Bebić, ki se je zahvalil vsem vladam, ki so si prizadevale za omenjeni cilj. Predsednik Josipović pa je dejal, da je obletnica državnosti priložnost za zahvalo vsem, ki so odgovorno in pogumno branili hrvaško svobodo.

"Njihova pripravljenost, da so žrtvovali lastna življenja zaradi naše pravice, da bi živeli v svobodi in pravni državi, žal tudi jasno kaže izdajalsko ogabnost korupcije in brezvladje zločinskega obraza tistih, ki so vojno izkoristili za odtujitev narodnega premoženja in so z vojnim dobičkarstvom pljunili v svetost žrtve", je med drugim izjavil Josipović.

Osrednja slovesnost je potekala v Vukovarju Hrvaški državni vrh se je v zagrebški stolnici udeležil tudi maše za domovino, ki jo je vodil kardinal Josip Bozanić.

Bebić, Josipović in Kosorojeva so po seji vlade odšli v Vukovar na osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti. Najprej so obiskali spominski center za žrtve vojnih zločinov na Ovčari v Vukovarju, ob katerem je Kosorjeva vnovič poudarila pomen sklenitve pogajanj z EU.

"V imenu vlade želim tudi tukaj na Ovčari povedati, da bo dosega omenjenega pomembnega cilja posvečena hrvaškim veteranom", je dejala predsednica hrvaške vlade. V vladnem spremstvu je bil tudi vukovarski hrvaški veteran Tihomir Purda, ki je več mesecev preživel v priporu v BiH zaradi neutemeljenih obtožb srbskega pravosodja za odgovornost za vojne zločine v Vukovarju leta 1991.

Državni vrh se je udeležil zaključka izobraževanja vojaških častnikov Državna delegacija se je nato udeležila slovesnega zaključka izobraževanja hrvaških vojaških častnikov v vojašnici v Vukovarju. Hrvaške vojne šole je v prejšnje šolskem letu končalo 379 vojakov, med njimi tudi 15 pripadnikov oboroženih sil iz Slovenije, BiH, Črne gore in Makedonije.

Türk in Schmitt na večerji pri Josipoviću

Medtem ko bo Kosorjeva ostala v Vukovarju na večernem koncertu orkestra hrvaške vojske, se bo Josipović vrnil v Zagreb in v svoji rezidenci na slovesni večerji gostil predsednika Slovenije in Madžarske, Danila Türka in Pala Schmitta. Potem se bodo odpravili na slavnostni koncert v Preporodni dvorani v starem mestnem jedru.

Na ulicah v Zagrebu ni čutiti posebnega prazničnega vzdušja, niti videti običajne sobotne gneče v središču mesta. Večina meščanov je teden, v katerem so na Hrvaškem imeli tri dela prosta dneva, izkoristila za krajše počitnice izven svojih domov.

Ne spreglejte