Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
2. 9. 2020,
9.48

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

16

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Sreda, 2. 9. 2020, 9.48

3 leta, 7 mesecev

Na Hrvaškem znova velik skok okuženih s koronavirusom

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

16

Hrvaška, Zagreb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so ob 4.122 testiranih osebah zabeležili 311 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. To je več, kot jih je bilo skupaj v ponedeljek in torek. V Štabu civilne zaščite poudarjajo, da ni novih žarišč okužb, temveč gre za večji prenos koronavirusa.

Trenutno je aktivnih 2.566 primerov. V bolnišnicah se zdravi 258 oseb, 33 več kot včeraj, 15 bolnikov je priklopljenih na ventilator. Štiri osebe so umrle, skupno število smrtnih žrtev je tako naraslo na 191. Vsi štirje preminuli so imeli pridružene kronične bolezni, poroča Štab civilne zaščite. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 30 oseb.

Dnevna poročila epidemiologov so danes že objavili tudi nekateri županijski štabi civilne zaščite. Po njihovih podatkih je bilo v preteklih 24 urah v zadarski županiji odkritih 12 novih primerov okužb, v Istri devet, v primorsko-goranski 19, v splitsko-dalmatinski 79, v Zagrebu 59, v siško-moslavški županiji sedem, v vukovarsko-sremski županiji pa pet novih primerov okužb.

Konec meseca pričakujejo upad okužb

Vodja hrvaškega inštituta za javno zdravje Krunoslav Capak je na novinarski konferenci dejal, da padec števila novoobolelih pričakujejo konec septembra ali v začetku oktobra.

Novinarje je tudi zanimalo, kakšno je priporočilo epidemiologov hrvaškem premierju Andreju Plenkoviću, ki se je nedavno rokoval s svojim slovenskim kolegom Janezom Janšo, medtem ko se je pred tem izognil rokovanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem.

Koronavirus v Avstriji
Novice V Avstriji narašča število okužb s koronavirusom

Capak je odgovoril, da je določilo bližnjega stika jasno in predstavlja kontakt dveh oseb najmanj 15 minut na razdalji enega metra v zaprtem prostoru in dveh metrov na prostem. Če tega ni mogoče upoštevati, je treba nositi masko.

Povedal je, da imajo epidemiologi rokovanje za bližnji stik ter da se mu je treba izogibati. Pojasnil je, da bi v primeru Plenkovića, ki se je rokoval z Janšo, sledila samoizolacija, če bi se izkazalo, da je bil kdo od njiju pozitiven na novi koronavirus.

Hrvaška covid-19
Novice Na Hrvaškem podobne številke kot včeraj

Zaostrovanje ukrepov še v treh županijah

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je tudi potrdil, da bodo zaradi poslabšanja epidemiološke situacije poostrili ukrepe v še treh celinskih županijah, predvsem ko gre omejeno število ljudi na porokah in podobnih družabnih dogodkih.

Poostrene ukrepe so danes uveljavili tudi v hrvaškem parlamentu, kjer se je začela izredna seja, na kateri bodo obravnavali predlog zakona o popotresni obnovi Zagreba.

Poslanci bodo morali v klopeh obvezno nositi maske, v nasprotnem primeru jih bodo izključili iz razprave za en dan. V osrednji sejni sobi bo največ 41 od skupno 151 poslancev, medtem ko bodo ostali spremljali razpravo iz drugih prostorov v poslopju sabora. Uveljavili so tudi možnost elektronskega glasovanja za poslance, ki so v samoizolaciji.

Po podatkih, ki jih je pridobil portal Avtokampi.si, je bilo avgusta na Hrvaškem 258.933 slovenskih gostov. Največ Slovencev, dobrih 81 tisoč, je bivalo v apartmajih.

Hrvaška. Koronavirus.
Novice Na Hrvaškem 262 novih okužb, a zajet krajši časovni interval
Ne spreglejte