Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2024,
10.18

Osveženo pred

11 ur, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Zoran Milanović Andrej Plenković plače Hrvaška

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 10.18

11 ur, 45 minut

Na Hrvaškem močno zvišujejo plače državnim funkcionarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Andrej Plenković | Povišice bo v skladu s sprejetim odlokom dobilo skupno 270 funkcionarjev. | Foto Guliverimage

Povišice bo v skladu s sprejetim odlokom dobilo skupno 270 funkcionarjev.

Foto: Guliverimage

Hrvaška vlada bo na današnji seji skoraj podvojila plačno osnovo državnih funkcionarjev, je v sredo napovedal premier Andrej Plenković in ob tem dejal, da gre med drugim za "protikorupcijski ukrep". Premierjeva plača bo tako odslej namesto 3.263 znašala 5.535 evrov neto, povišice si obetajo tudi predsednik Zoran Milanović, ministri in poslanci.

Osnovna plača državnih funkcionarjev na Hrvaškem znaša 516,29 evra, s sprejetjem odloka o višini plač državnih funkcionarjev pa bo povišana na 947,18 evra, kar pomeni zvišanje za več kot 83 odstotkov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

S tem odlokom se bodo plače povišale tudi najvišjim predstavnikom države – plača premierja Plenkovića bo višja za skoraj 70 odstotkov, odslej bo prejemal 5.535 evrov neto. Predsednik države Milanović bo za svoje delo prejemal 6.074 evrov neto, kar je za skoraj 68 odstotkov več kot prej, predsedniku sabora Gordanu Jandrokoviću pa se bo plača zvišala za 70,7 odstotka na 5.314 evrov neto.

Na višje plače lahko računajo tudi poslanci in ministri, v povprečju za okoli 1.500 evrov. Njihove plače bodo tako v prihodnje znašale približno štiri tisoč evrov, odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so denimo različne davčne olajšave. Povišice bo v skladu s sprejetim odlokom dobilo skupno 270 funkcionarjev, piše hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Plenković: Gre za "protikorupcijski ukrep"

Plenković je v sredo novinarjem pojasnil, da za takšno odločitev obstaja več argumentov. Po njegovem gre med drugim tudi za "protikorupcijski ukrep" ob upoštevanju elementa odgovornosti.

Povedal je, da so višji državni uslužbenci "ljudje na odgovornih položajih, ki upravljajo ogromne proračune in sprejemajo pomembne odločitve, zato je element odgovornosti še posebej pomemben".

"Prizadevamo si tudi, da bi ljudi pritegnili k političnemu udejstvovanju," je dodal hrvaški premier. Plačna osnova za hrvaške državne uradnike je bila pred tem ukrepom več let nespremenjena.

Posledično so tako ministri lahko bistveno slabše plačani od drugih zaposlenih. Kot navaja HRT, je notranji minister Davor Božinović po trenutni ureditvi tako šele 500. najbolje plačani uslužbenec ministrstva za notranje zadeve.

Bolgarija
Novice Je to speči vulkan, ki ogroža tudi Slovenijo?
Nevihta, neurje, dež, strela
Novice Na Hrvaškem alarm: pripravlja se neurje
Iris Rajčić
Trendi Poglejte, kakšno vilo na Šolti si je privoščila kraljica Torcide
Mig-21 hrvaškega vojaškega letalstva
Novice Incident na Hrvaškem. V zrak so poleteli tudi migi.
Ne spreglejte