SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem letos skoraj za tretjino nezakonitih migrantov več kot lani

0,06

termometer

migranti Hrvaška Bih
Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v prvih devetih mesecih letošnjega leta zabeležili 31 odstotkov več nezakonitih migrantov kot v enakem obdobju lani, je danes sporočila hrvaška vlada. Kot so dodali, so v vsem lanskem letu odkrili 4.808 ilegalnih migrantov, kar je bilo skoraj sedem odstotkov več leta 2016.

Generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve Žarko Katić je med predstavitvijo poročila o lanskem izvajanju strategije o integriranem upravljanju z mejo povedal, da so lani ustavili največ ilegalnih migrantov iz Afganistana, teh je bilo 965. Sledijo državljani Kosova in Turčije.

migranti Novice V spopadih med migranti v BiH posredovala policija

Katić je tudi dejal, da se je konec lanskega leta odprla nova migrantska smer, po kateri so migranti prihajali na Hrvaško iz BiH. Povedal je, da je nova smer posledica kakovostnega nadzora hrvaške meje s Srbijo in Črno goro.

Po podatkih hrvaške policije so ilegalne migracije večinoma potekale po pešpoteh, migranti pa so se skrivali tudi v motornih vozilih in vagonih tovornih vlakov.

Matteo Salvini Novice Italija v strahu pred vračanjem migrantov zagrozila z zaprtjem letališč

Katić je poudaril tudi vse več dejavnosti tihotapljenja ljudi. Lani so zabeležili za 57 odstotkov več kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi kot leto prej. Dodal je, da Hrvaška nadaljuje krepitev svojih administrativnih in tehničnih zmogljivosti pri nadzoru države meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije.

Kot je poudaril, pri reševanju vprašanja nezakonitih migracij z izmenjavo informacij kakovostno sodelujejo s sosednjimi državami.

Policijska kontrola Novice Slovenec v kombiju skrival 19 migrantov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin