Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška vojna

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 8.55

8 let

Na Hrvaškem 30 kazenskih ovadb za domnevne lažne veterane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška policija je po objavi registra veteranov decembra lani v devetih mesecih kazensko ovadila 30 oseb zaradi suma pridobitve statusa veterana s prevaro in ponarejanjem uradnih dokumentov.

Proti domnevno lažnim veteranom so sicer prejeli 1910 prijav. Sporna pa so tudi potrdila 10.000 hrvaških vojakov iz BiH.

Kot je objavila uprava hrvaške policije, so v 650 primerih zavrnili postopek proti osebam, ki so jih sumili, da so neupravičeno pridobile status veterana, medtem ko je 1230 primerov še odprtih.

Imena lažnih veteranov bodo zbrisali iz registra Prijave so sprejemali tudi na ministrstvu za veterane, ki je register objavilo na spletnih straneh. Ko bodo razsodbe proti lažnim veteranom pravnomočne, bodo njihova imena izbrisali iz registra.

Levosredinska vlada je že med predvolilno kampanjo obljubila javno objavo registra zaradi nesorazmerja med dejanskimi udeleženci oboroženih akcij hrvaške vojske in policije v času vojne in tistimi, ki so bili vpisani v register tudi 15 let po koncu bojev, čeprav teh niso nikoli videli.

Na seznamu je več kot pol milijona veteranov, med razpravami o objavi njihovih imen pa so se veteranska združenja, tako kot hrvaška javnost, razdelila za in proti javni objavi.

"Ljudje sami najbolje vedo, kdo je v vojaških enotah branil Hrvaško" Na ministrstvu za veterane so trdili, da ljudje sami najbolje vedo, kdo je v vojaških enotah branil Hrvaško, in da bodo hitro ločili lažne veterane. Po nekaterih ocenah naj bi takšnih bila slaba tretjina vseh vpisanih v register. Po objavi registra so se strasti sicer pomirile.

Prejšnji teden pa je zavrelo, ko je ministrstvo za veterane ocenilo, da so sporna tudi potrdila o invalidnosti 10.000 veteranov iz vrst Hrvaškega sveta obrambe (HVO), ki so predstavljali hrvaško vojaško silo v BiH.

Hrvaške vojaške invalidske pokojnine in zdravstveno zavarovanje so dobili na podlagi potrdil o udeležbi v vojni, ki jih je leta 1996 podpisal takratni hrvaški general Ljubo Ćesić Rojs, poveljnik obrambe na skrajnjem jugu države. Na ministrstvu trdijo, da so vsa potrdila popolnoma enaka in da v vsakem piše, da je bil vojak ranjen v bojih na Hrvaškem.

Stoodstotni vojni invalidi s 1000 evri pokojnine Na ministrstvu za veterane so napovedali, da bodo razveljavili potrdila, če v vsakem posameznem primeru ne bodo mogli ugotoviti, ali je oseba dejansko sodelovala v obrambi Hrvaške. Tisti, ki so nezasluženo dobili potrdila, bodo morali vrniti denar, ki so ga na tej podlagi dobili od vojaške invalidnine, kot tudi vse na ta način pridobljene pravice.

Veterani iz BiH, ki so stoodstotni vojni invalidi, vsak mesec prejemajo 8000 kun ali dobrih 1000 evrov pokojnine od Hrvaške. Poleg tega imajo tudi pokojnine v BiH. Mesečna nadomestila od Hrvaške dobijo tudi člani družin preminulih veteranov iz BiH.

Ne spreglejte