Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 1. 2018,
21.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Finska predsedniške volitve

Nedelja, 28. 1. 2018, 21.00

6 let, 2 meseca

Na Finskem zmagal dosedanji predsednik Niinistö

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sauli Niinistö | Foto Reuters

Foto: Reuters

Finci so danes izbrali novega predsednika države, to je postal dosedanji 69-letni predsednik Sauli Niinistö, ki je po večini preštetih glasovnic z več kot 60-odstotno podporo premagal svojega najbližjega tekmeca Pekka Haavisto, poročajo tuje tiskovne agencije. Niinistö bo tako svojo sedanjo funkcijo opravljal še prihodnjih šest let.

"Presenečen in ganjen sem nad podporo," je Niinistö dejal novinarjem v Helsinkih. Že po 60 odstotkih preštetih glasov je novemu-staremu predsedniku zmago priznal Haavisto in mu ob tem tudi čestital, pa poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju AFP naj bi Haavisto prejel približno 12 odstotkov glasov.

"Strategije Niinista so bile doslej bolj ali manj uspešne, še posebej kar se tiče ohranjanja dobrih odnosov z Vladimirjem Putinom," je še pred izidom glasovanja povedal predstavnik Zveze za evropske študije z Univerze v Helsinkih Juhana Aunesluoma.

Niinistö je namreč v zadnjih šestih letih pripomogel k uravnoteženemu odnosu Finske z Moskvo in zveze Nato. Finska sicer ni njena članica, vendar je država s severnoatlantskim zavezništvom oblikovala tesnejše odnose po ruski priključitvi ukrajinskega Krima leta 2014.

Finski predsednik je željo po diplomatskih odnosih med državami izrazil tudi v začetku meseca v govoru finskim obrambnim silam: "Eden glavnih ciljev finske zunanje in varnostne politike je izogibanje vpletenosti v oborožene konflikte."

Poleg Niinista in kandidata Zelenih Haavista so se na današnjih volitvah za mesto predsednika potegovali še Laura Huhtasaari iz stranke Finci, nekdanji premier Matti Vanhanen iz Stranke centra, nekdanja ministrica socialdemokratka Tulla Haatainen, Merja Kyllönen iz Levice in desno-liberalni Nils Torvalds iz Švedske ljudske stranke.
Ne spreglejte