Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
19.27

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Jicak Hercog Antonio Guterres Antony Blinken Volodimir Zelenski Kamala Harris Nemčija ZDA Münchenska varnostna konferenca

Petek, 16. 2. 2024, 19.27

2 meseca, 1 teden

Na Bavarskem se je začela 60. Münchenska varnostna konferenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
varnostno preverjanje, Muenchen | Pripadnik tajne službe preverja častno stražo pred prihodom podpredsednice ZDA Kamale Harris na mednarodno münchensko varnostno konferenco (MSC). | Foto Reuters

Pripadnik tajne službe preverja častno stražo pred prihodom podpredsednice ZDA Kamale Harris na mednarodno münchensko varnostno konferenco (MSC).

Foto: Reuters

V bavarski prestolnici se je danes začela Münchenska varnostna konferenca (MSC). Ob številnih politikih in strokovnjakih z vsega sveta se bo dogodka udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki bo pred tem obiskal Berlin in Pariz. V ospredju razprav, ki se bodo zvrstile do nedelje, bosta zlasti vojni v Ukrajini in Gazi. Slovenski premier Robert Golob se je ločeno že sešel s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem.

Golob bo danes ob robu Münchenske varnostne konference, ki se bo sklenila v nedeljo, poleg srečanja s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem, imel še več drugih dvostranskih srečanj. V vseh dvostranskih pogovorih se bo zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

O razmerah na Bližnjem vzhodu bo premier Golob po napovedih govoril tudi z visokim komisarjem ZN za begunce Filippom Grandijem in s predsednikom vlade Katarja šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem. Srečal se bo tudi z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom fundacije Open Society Alexandrom Sorosem.

Okrogla miza o reformi Varnostnega sveta

V soboto bo Golob v okviru konference sodeloval na panelu o reformi Varnostnega sveta ZN. To bo, kot so poudarili v premierjeve kabinetu, priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS ZN.

Na panelu bodo sodelovali tudi perujski zunanji minister Javier Gonzalez-Olaechea Franco, irski minister za zunanje zadeve in obrambo Micheal Martin Tanaiste, svetovalka za varnost v Keniji Monica Juma ter državna sekretarka na nemškem zunanjem ministrstvu Susanne Baumann.

Več stranskih dogodkov konference

Ob robu konference je predvidenih več stranskih dogodkov o aktualnem dogajanju in trendih v svetu, organiziranih v sodelovanju z vodilnimi ustanovami na posameznih področjih. Na povabilo Fundacije BMW in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) se bo premier Golob v soboto udeležil razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja.

Na njej se bodo spraševali, kako preseči vse večje delitve v mednarodni skupnosti in na pogorišču starega sistema zgraditi trajnostni in učinkovit multilateralizem, ki bo gradil na skupnem dobrem. Ob slovenskem premierju bodo na njej sodelovali še predsednik Svetovnega gospodarskega foruma Borge Brende, generalna sekretarka Konference ZN o trgovini in razvoju (UNCTAD) Rebecca Gryspan, nekdanji predsednik Kostarike Carlos Alvarado Quesada in ustanovni direktor Raziskovalnega centra za zgodovino transformacij Univerze na Dunaju Philip Ther, so še sporočili iz kabineta premierja.

Letošnja že 60. izvedba MSC prinaša priložnost za razpravo o vojnah v Ukrajini in v Gazi, migracijah in podnebnih spremembah, pa tudi o konfliktih, ki so deležni manjše pozornosti svetovne javnosti, na primer vojna v Sudanu. Glede na navedbe organizatorjev se bo dogodka udeležilo okoli 50 predsednikov in premierjev, več kot sto ministrov ter številni predstavniki mednarodnih in nevladnih organizacij.

Varnostne konference v Münchnu se med drugim udeležujejo podpredsednica ZDA Kamala Harris in vodja ameriške diplomacije Antony Blinken, generalni sekretar ZN Antonio Guterres, izraelski predsednik Jicak Hercog in predstavniki več arabskih držav, ne bo pa predstavnikov Rusije in Irana.

Na konferenci tudi Zelenski

V München je prišel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pred tem bo danes obiskal Berlin in Pariz, po pričakovanjih pa naj bi s predsednikoma Nemčije in Francije, Frankom-Walterjem Steinmeierjem in Emmanuelom Macronom, podpisal dvostranska varnostna sporazuma.

Ukrajina, Francija in Nemčija s tem dokončujejo dogovor v skladu z obljubami, danimi na vrhu Nata julija lani. Države G7 so Ukrajini takrat namesto neposredne poti do članstva v Natu ponudile dvostranske varnostne sporazume kot izraz dolgoročne podpore ob soočanju z rusko agresijo.

Iz urada ukrajinskega predsednika so sporočili še, da bo v soboto nagovoril udeležence konference. Ob robu dogodka naj bi se srečal tudi s podpredsednico ZDA ter z voditelji Češke, Danske in Nizozemske.

Novice Münchenska varnostna konferenca gre h koncu
F-16
Novice Rusija, Iran, Irak in Sirija kritični do napadov ZDA: Gre za odvračanje pozornosti
Rakete dolgega dosega ATACMS
Novice Rusija po povračilnih napadih ZDA zahteva izredno sejo Varnostnega sveta ZN
Ne spreglejte