Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
7.33

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,49

Natisni članek

smrtne žrtve Irak napad Jordanija Sirija ZDA

Sobota, 3. 2. 2024, 7.33

2 meseca, 3 tedne

Rusija po povračilnih napadih ZDA zahteva izredno sejo Varnostnega sveta ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,49
Rakete dolgega dosega ATACMS | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Rusija je danes obsodila petkove ameriške raketne napade na proiranske cilje v Siriji in Iraku kot znak agresivne zunanje politike Washingtona ter pozvala k sklicu izredne seje Varnostnega sveta ZN, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pravkar smo zahtevali sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN o grožnji miru in varnosti, ki jo povzročajo ameriški napadi v Siriji in Iraku," je na družbenih omrežjih sporočil namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dimitrij Poljanski.

"Poskušamo doseči razpravo o nastalih razmerah v Varnostnem svetu ZN," je v Moskvi potrdila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. ZDA je obtožila, da uporabljajo zračne napade za namerno stopnjevanje spora na Bližnjem vzhodu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Z zadnjimi napadi na objekte, ki pripadajo domnevno proiranskim skupinam v Iraku in Siriji, ZDA namerno poskušajo v spor pritegniti največje države na območju," je dejala Zaharova. To povračilno dejanje je po njenih besedah napenjanje mišic, s katerimi želi vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna odvrniti pozornost od številnih zdrsov zunanje politike na začetku volilne kampanje.

ZDA napadle 85 tarč v Iraku in Siriji

Ameriška vojska je v petek zvečer izvedla napade na skupaj 85 tarč v Iraku in Siriji, pri tem bilo uporabljenih več kot 125 natančnih izstrelkov, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Kot je dodal, so bili napadi uspešni. Napad je odgovor na smrt ameriških vojakov v Jordaniji pred tednom dni. Odzval se je že Irak in napad označil za "kršitev iraške suverenosti". Iz Sirije poročajo o več mrtvih in ranjenih.

"Pentagon je v zgodnji fazi ocenjevanja bojne škode, vendar verjamemo, da so bili napadi uspešni," je dejal Kirby, poroča televizija ABC. Pojasnil je, da so napadi trajali približno 30 minut, zadete pa so bile tri lokacije v Iraku in štiri v Siriji.

Kirby je dejal, da so tarče izbrali tako, da se izognejo civilnim žrtvam, napadli pa so objekte, ki so povezani z napadi na ameriške cilje na Bližnjem vzhodu. Dodal je, da so iraško vlado pred napadi o tem obvestili.

"Prvi kazalniki kažejo, da smo zadeli natančno to, kar smo hoteli zadeti, bilo pa je več drugotnih eksplozij, povezanih s strelivom, ki je bilo na lokacijah," je povedal direktor štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Douglas Sims, poroča ABC.

Najmanj 18 mrtvih proiranskih borcev

Američani podatkov o morebitnih žrtvah še nimajo, vendar tiskovna agencija AFP navaja poročilo Sirskega observatorija za človekove pravice, ki pravi, da je v napadih v Siriji umrlo najmanj 18 proiranskih borcev.

Ameriška letala so raketirala položaje iranske revolucionarne garde in proiranskih milic v Siriji ter Iraku. Kirby je dejal, da so zadeli poveljniške in nadzorne centre, obveščevalne centre ter skladišča raket in brezpilotnikov.

Ameriška vojska, marinci, helikopter
Novice Biden še vedno razmišlja o povračilnih ukrepih po napadu na ameriške vojake

Napadi so odgovor na napad na ameriško oporišče na severu Jordanije, v katerem so pred tednom dni umrli trije ameriški vojaki, več kot 40 pa je bilo ranjenih. Predsednik ZDA Joe Biden je kmalu po napadu napovedal odgovor ob času in na kraju, ki ga bodo ZDA same izbrale.

Predsednik Biden, ki se je v petek najprej udeležil slovesnosti ob prihodu krst s trupli ubitih ameriških vojakov v Dover v državi Delaware, je dejal, da se je odgovor šele začel.

"Ameriške vojaške sile so na moj ukaz napadle tarče v Iraku in Siriji, ki jih iranska revolucionarna garda in z njo povezane milice uporabljajo za napade na ameriške sile. Odgovor se bo nadaljeval na kraju in ob času, ki ga bomo sami izbrali," je sporočil Biden in dodal, da bodo odgovorili na vsak napad nanje, čeprav si ne želijo spora na Bližnjem vzhodu ali kje drugje po svetu.

Novo vojno žarišče?

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je sporočil, da so po ukazu predsednika Bidna napadli sedem objektov znotraj Iraka in Sirije, ki jo iranska revolucionarna garda in z njo povezane skupine uporabljajo za napade na ameriške sile.

"To je šele začetek našega odgovora. Ne želimo si širšega konflikta na Bližnjem vzhodu, vendar napadi na naše sile ne bodo ostali brez odgovora," je dodal.

Iraška vlada je sporočila, da ti napadi predstavljajo kršitev iraške suverenosti, spodkopavajo prizadevanja vlade in grozijo, da Irak ter območje potegnejo v nepredvidljive posledice, ki bodo uničujoče za varnost in stabilnost Iraka ter regije, poroča ABC.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je vse strani pozval k zadržanosti, da razmere na Bližnjem vzhodu ne bi eksplodirale. 

Irak obsodil povračilne ameriške napade

Irak je danes obsodil povračilne ameriške napade na proiranske oborožene skupine na svojem ozemlju. Petkovi napadi na zahodu Iraka blizu sirske meje so "kršitev iraške suverenosti" ter bodo prinesli "katastrofalne posledice za varnost in stabilnost Iraka in regije", je opozoril tiskovni predstavnik iraškega premierja Mohameda Šije al Sudanija.

Iz Iraka poročajo, da je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, med njimi so tudi civilisti, je povedal al Sudani. Pri tem je zanikal "lažne obtožbe", da je pred napadi prišlo do predhodnega usklajevanja med Washingtonom in Bagdadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Siriji ubitih več civilistov in vojakov

Sirska vojska je sporočila, da je bilo v napadih ubitih več civilistov in vojakov. Oblasti v Damasku so ob tem opozorile, da se ameriška okupacija sirskega ozemlja ne more nadaljevati, poročajo tuje tiskovne agencije.

V napadih so bili ubiti "številni civilisti in vojaki, številni so ranjeni, povzročena je bila znatna škoda na javni in zasebni lastnini", je v izjavi zapisala sirska vojska. 

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo na vzhodu Sirije ubitih najmanj 18 proiranskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 900 ameriških vojakov je napotenih v Sirijo in 2500 v sosednji Irak kot del mednarodne koalicije, ustanovljene za boj proti skupini Islamska država, ko je slednja nadzorovala celotne dele sirskega in iraškega ozemlja. Proti Američanom je bilo po podatkih ameriške vojske od 18. oktobra lani v regiji izvedenih 166 napadov, od tega 67 v Iraku, 98 v Siriji in en v Jordaniji. Napadi so se okrepili po izbruhu vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas 7. oktobra.

Teheran: Napad je strateška napaka ZDA

Na ameriški napad na cilje v Siriji in Iraku se je danes ostro odzval tudi Iran ter ga označil za strateško napako ZDA. "Napad na Sirijo in Irak je pustolovska akcija in še ena strateška napaka ameriške vlade, ki bo povečala napetosti in nestabilnost v regiji," so po poročanju tujih tiskovnih agencij opozorili na zunanjem ministrstvu v Teheranu.

Iran je povračilne napade ZDA ostro obsodil, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa pri tem ni namignil na morebitne povračilne ukrepe.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je napade ZDA označil za "kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Iraka in Sirije, mednarodnega prava in očitno kršitev ustanovne listine Združenih narodov".

"Namen ameriških napadov na Irak, Sirijo in Jemen je zadovoljiti cilje sionističnega režima," je dodal.

Lovec F-15
Novice ZDA v Siriji uničile skladišče orožja, povezano z Iranom
Ameriški vojaki
Novice Kongresniki v ZDA pozvali k napadom na Iran
Ne spreglejte