Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

muslimani

Torek, 30. 8. 2011, 17.12

8 let

Muslimani po svetu praznujejo eid al fitr

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Muslimani začenjajo s tridnevnim praznovanjem eid al fitra ob koncu svetega postnega meseca ramadana.

Praznik se ravna po luninih menah in se je za večino arabskih držav začel po ponedeljkovem sončnem zahodu, medtem ko bodo Indijci, Indonezijci, Iranci in Pakistanci praznovanje pričeli šele v sredo.

V Libiji in Egiptu prvič brez diktatorjev

Med tistimi, ki so praznovanje začeli že v ponedeljek zvečer, so Libijci, ki so se množično zbrali na tripolijskem glavnem trgu in praznovali konec 42-letne vladavine režima dosedanjega voditelja Moamerja Gadafija.

Podobno navdušenje vlada v Egiptu, kjer prebivalci prvič po 30 letih eid al fitr praznujejo brez nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, ki so ga množični protesti februarja prisili k odstopu. Prvič po Mubarakovem odstopu državna televizija tako namesto posnetkov Mubaraka, ki se udeležuje molitev ob prazniku, prikazujejo posnetke molitev s trga Tahrir, pozimi središča protestov proti Mubarakovemu režimu.

V Siriji se nadaljuje nasilje

Eid obeležujejo tudi muslimani v Siriji, a je vzdušje vse prej kot praznično. Sirski aktivisti so namreč pozvali k novemu valu protirežimskih protestov po tradicionalnih molitvah, sile sirskega predsednika Bašarja al Asada pa so proteste v številnih mestih skušale nasilno zatreti. V nasilju je po poročanju sirskih aktivistov za človekove pravice danes umrlo najmanj sedem oseb, 17 pa jih je pod streli Asadovih sil umrlo v ponedeljek. Asadove sile nadaljujejo tudi z aretacijami civilistov.

Praznično vzdušje v Afganistanu Ne glede na strah pred terorističnimi napadi talibanov, ki so v zadnjih dneh vse bolj pogosti, praznično vzdušje vlada tudi v Kabulu, kjer prebivalci v prazničnih oblačilih obiskujejo sorodnike ter se zbirajo v parkih, na ulicah in trgih. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je ob tej priložnosti talibane, ki želijo s terorističnimi napadi prisiliti mednarodne sile v takojšnji umik iz države, ponovno pozval, naj prenehajo z nasiljem.

Gneča v Rusiji

Muslimani pa so preplavili tudi ulice številnih ruskih mest, kjer so povzročili precejšnjo gnečo in zmedo. Več deset tisoč se jih je zbralo pred osrednjo moskovsko mošejo, dogajanje pa nadzoruje več sto policistov na konjih. V Rusiji sicer živi približno 20 milijonov muslimanov, med katerimi jih precejšnji del predstavljajo ekonomski migranti iz srednjeazijskih držav. Vesele praznike je muslimanom zaželel tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Incident na Danskem Eid al fitr ni ostal neopažen niti na Danskem, kjer ga je letos zaznamoval hujši spor med verniki, ki so se udeležili molitve v Muslimanskem kulturnem inštitutu v Koebenhavnu. Spor, katerega okoliščine še niso jasne, se je končal s streljanjem, v katerem je en moški umrl, dva pa sta bila ranjena. Policija okoliščine incidenta še preiskuje.

Ne spreglejte