Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mučenje Amnesty International poročilo

Torek, 13. 5. 2014, 18.05

8 let

"Mučenje je postalo skoraj normalno, postalo je rutina"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mučenje v svetu je še vedno močno razširjeno in velja za skoraj normalno, organizacija Amnesty International opozarja v poročilu Mučenje v letu 2014: 30 let prelomljenih obljub.

Prvo prelomno konvencijo so Združeni narodi sprejeli leta 1984. Tri desetletja po tem pa je, kot je zapisano v poročilu, mučenje v svetu še vedno močno razširjeno ter zaradi vojne proti terorizmu in poveličevanja v televizijskih serijah velja za skoraj normalno.

Nova globalna kampanja Z objavo poročila Mučenje v letu 2014: 30 let prelomljenih obljub se je začela tudi nova globalna kampanja Stop mučenju, s katero želi Amnesty International (AI) doseči končanje mučenja, ki je razširjeno kljub njegovi prepovedi v omenjeni konvenciji.

V poročilu AI obtožuje vlade po svetu, da so izdale svoje obveze, da bodo izkoreninile mučenje. Kot je opozoril generalni sekretar AI Salil Shetty ob začetku kampanje, mučenje zakonsko prepovedujejo, v praksi pa omogočajo.

Opozoril je tudi, da mučenje ni le "živo in zdravo, ampak da v mnogih predelih sveta kar cveti".

"Vse več vlad skuša upravičevati mučenje v imenu nacionalne varnosti" "Medtem ko vse več vlad skuša upravičevati mučenje v imenu nacionalne varnosti, se dogaja erozija postopnega napredka, ki je bil dosežen na tem področju v zadnjih tridesetih letih," je še opozoril.

V zadnjih petih letih je AI poročal o mučenju ali drugih oblikah slabega ravnanja v 141 državah, od katerih jih je 77 ratificiralo konvencijo proti mučenju. Od decembra 1984 je sicer konvencijo ratificiralo skupno 155 držav.

AI je letos v najmanj 79 državah, torej v več kot polovici držav pogodbenic konvencije, ugotovila, da se mučenje še vedno dogaja. To je AI ugotovila tudi v 32 državah, ki konvencije niso sprejele, a jih globalna prepoved mučenja kljub temu zavezuje.

Strah pred mučenjem zelo razširjen Ob tem je AI izvedla globalno anketo, v kateri je sodelovalo več kot 21 tisoč ljudi v 21 državah na vseh celinah in ki je pokazala veliko razširjenost strahu pred mučenjem. Skoraj polovica vprašanih je povedala, da se boji mučenja v primeru pridržanja.

Najbolj skrb vzbujajoče pa je morda to, da več kot tretjina vprašanih meni, da je mučenje včasih potrebno in opravičljivo za pridobivanje informacij, ki bi lahko zaščitile javnost.

"Mučenje je postalo skoraj normalno, postalo je rutina," je z obžalovanjem ugotovil Shetty na novinarski konferenci v Londonu.

Pet držav, kjer je mučenje močno razširjeno AI v poročilu podrobno predstavlja raznolikost mučilnih tehnik – od prisilnih položajev in odtegovanja spanja do elektrošokov genitalij –, ki se uporabljajo proti kazenskim osumljencem, osumljencem, ki naj bi ogrožali varnost, disidentom, političnim rivalom in drugim.

AI, ki je predvsem za svoja prizadevanja v boju proti mučenju leta 1977 dobila Nobelovo nagrado za mir, bo v tokratni globalni kampanji posebej osredotočena na pet držav, kjer je mučenje močno razširjeno in za katere verjame, da lahko doseže znaten učinek. Gre za Mehiko, Filipine, Maroko in Zahodno Saharo, Nigerijo in Uzbekistan.

Ne spreglejte