Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija ZDA sankcije

Sreda, 30. 7. 2014, 17.05

8 let

Moskva grozi EU z višjimi cenami energentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rusija je opozorila Evropsko unijo, da se bodo gospodarske sankcije proti njej za Evropo odrazile v višjih cenah energentov.

Hkrati je zunanje ministrstvo v Moskvi obtožilo Evropsko unijo, da ni zmožna voditi politike neodvisno od Washingtona. "To je povsem nepremišljen in neodgovoren korak. Neizogibno bo pripeljal do zvišanja cen na evropskem energetskem trgu," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Destruktiven in kratkoviden korak" V odzivu na uvedbo gospodarskih sankcij, za katere so se v torek dogovorili tako v Bruslju kot v Washingtonu, so v Moskvi zapisali, da gre za "destruktiven in kratkoviden korak", ki bo zgolj poslabšal medsebojne odnose in okrepil nezaupanje v mednarodnih odnosih. Cilj ZDA pa naj bi bil predvsem v kaznovanju Rusije zaradi "neodvisnih politik, ki niso ugodne za Washington", so še zapisali v Moskvi.

Pred tem je ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov tudi opozoril, da sankcije ne bodo privedle do rešitve krvave ukrajinske krize, ampak zgolj v slepo ulico. EU Rusiji pripisuje odgovornost za vse "smrtne grehe", medtem ko Ukrajina "nekaznovano" nadaljuje vojaške operacije na vzhodu Ukrajine, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal ruski veleposlanik.

Napovedali prepoved uvoza sadja in zelenjave iz Poljske Rusija je sicer napovedala prepoved uvoza sadja in zelenjave iz Poljske. Uvoz skoraj vseh vrst sadja bo prepovedan od 1. avgusta, in sicer uradno zaradi kršitev varnostnih standardov, so v Moskvi sporočili pristojni nadzorni organi. Varšava velja za enega od najpomembnejših partnerjev in zaveznikov prozahodno usmerjene ukrajinske vlade.

Rusija naj bi tudi nakazala, da bi lahko prepoved uvoza sadja in zelenjave razširila na vso EU. Češka vlada je ob tem danes posvarila, da bi lahko dolgotrajna trgovinska vojna med Rusijo in EU pripeljala do nove hladne vojne."Ne za EU in ne za Rusijo ne bi bilo dobro, da bi se zapletli v dolgotrajno trgovinsko vojno, pa tudi ne, da se pojavi nova gospodarska in politična železna zavesa na ukrajinski vzhodni meji," je posvaril češki premier Bohuslav Sobotka.

Moskva sicer nadaljuje dobavo vojaške opreme drugim državam. Po poročanju ruskih medijev naj bi tako z Irakom sklenila orožarski posel v vrednosti okoli 750 milijonov evrov.

Politični dogovor o svežnju gospodarskih sankcij EU je v torek dosegel politični dogovor o svežnju gospodarskih sankcij, ki vključujejo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte.

Podrobnosti naj bi bile objavljene v četrtek v uradnem listu EU, sankcije pa naj bi nato začele veljati dan pozneje, torej v petek.

EU naj bi na račun sankcij letos izgubil kakih 40 milijard evrov Po nekaterih virih, ki jih povzema EUobserver, bi gospodarske sankcije ruskemu gospodarstvu samo letos povzročile za 23, prihodnje leto pa 75 milijard evrov škode, kar je 1,5 odstotka ruskega bruto domačega proizvoda (BDP) letos in 4,8 odstotka BDP prihodnje leto.

EU pa naj bi na račun sankcij letos izgubila kakih 40 milijard evrov (0,3 odstotka BDP) in prihodnje leto še kakih 50 milijard evrov (0,4 odstotka BDP).

Vendar v teh ocenah ni vključenih morebitnih ruskih protiukrepov, še posebej glede cen ruske nafte in plina, ki pomenita glavnino ruskega izvoza v članice EU. Tega je bilo v letu 2013 za več kot 200 milijard evrov, EU pa je imela tudi za skoraj 90 milijard evrov primanjkljaja v trgovinski bilanci z Rusijo.

Ne spreglejte