SiolNET. Novice Svet
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Moški po 22 letih zmagal v sodnem sporu zaradi 24 centov

0,58

termometer

Indija | Potrošniška sodišča v Indiji obravnavajo zlasti pritožbe, povezane s storitvami. Znano je tudi, da so preobremenjena s primeri in včasih lahko traja več let, da se rešijo tudi najpreprostejših primeri. | Foto: Getty Images
Potrošniška sodišča v Indiji obravnavajo zlasti pritožbe, povezane s storitvami. Znano je tudi, da so preobremenjena s primeri in včasih lahko traja več let, da se rešijo tudi najpreprostejših primeri. Foto: Getty Images

Moški s severa Indije je prejšnji teden po 22 letih sodne bitke slavil nad indijskimi železnicami, proti katerim je leta 1999 vložil tožbo, ker so mu ob nakupu dveh vozovnic dodatno zaračunale 20 rupij oziroma 0,24 evra. Pristojno sodišče je železnicam naložilo globo in odredilo, da mu morajo vrniti 20 rupij z obrestmi, poroča britanski BBC.

Odvetnik Tungnath Chaturvedi, ki živi v zvezni državi Utar Pradeš na severu Indije, je leta 1999 potoval iz mesta Mathure v Moradabad. Ob nakupu dveh vozovnic, ki sta stali po 35 rupij, je prodajalcu dal sto rupij, a mu jih je ta vrnil le deset in mu za ceno vozovnic namesto 70 zaračunal 90 rupij.

Ana Netrebko Novice Ukrajinci v Sloveniji proti nastopu sopranistke, ki je pozirala z zastavo proruskih separatistov

Vložil je tožbo

Prodajalcu se je sicer pritožil, a ga ta ni upošteval, zato se je odločil, da bo na potrošniškem sodišču v Mathuri vložil tožbo proti uslužbencu in Severovzhodni železnici, ki je del Indijskih železnic. "Železnice so poskušale zadevo zavrniti, češ da bi bilo treba pritožbe zoper podjetje nasloviti na njihovo sodišče za odškodninske zahtevke v železniškem prometu, in ne na potrošniško sodišče," je dejal.

Potrošniška sodišča v Indiji obravnavajo zlasti pritožbe, povezane s storitvami. Znano je tudi, da so preobremenjena s primeri in včasih lahko traja več let, da se rešijo tudi najpreprostejši primeri.

Avstrijska policija Novice Avstrija: gostilniški prepir med Slovenci se je končal tragično

Udeležil se je več kot sto obravnav

"V zvezi s tem primerom sem se udeležil več kot sto obravnav. Ker sem tudi sam odvetnik, mi ni bilo treba plačati denarja odvetniku ali nositi stroškov potovanja na sodišče. To je lahko precej drago, toda energije in časa, ki sem ga izgubil v boju proti tej zadevi, se ne more ovrednotiti," je dejal Chaturvedi.

Po dolgotrajnem boju je sodišče prejšnji teden vendarle odredilo, da mu morajo železnice plačati globo v višini 15 tisoč rupij oz. 183 evrov in vrniti 20 rupij z 12-odstotnimi letnimi obrestmi od leta 1999 do leta 2022. Sodišče je še odredilo, da bo obrestna mera spremenjena na 15 odstotkov, če znesek ne bo plačan v roku 30 dni.

Karl Erjavec Novice Karl Erjavec hoče biti veleposlanik v Franciji

Chaturvedi: Odškodnina je mizerna in ne nadomešča duševnih stisk

Odškodnino je Chaturvedi opisal kot mizerno in dejal, da ne nadomešča duševnih stisk, ki mu jih je povzročil primer.

Njegova družina ga je sicer večkrat poskušala odvrniti od nadaljevanja postopka, češ da je to izguba časa, vendar tega ni storil. "Ni pomemben denar. Vedno je šlo za boj za pravico in boj proti korupciji," je poudaril in pri tem dodal, da verjame, da bo njegov primer služil kot navdih drugim.

Ruska vojska Novice To je cena invazije Ukrajine za Rusijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin