SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Močan potres stresel Jugovzhodno Avstralijo #video

0,34

termometer

potres | Čeprav je to eden največjih avstralskih potresov v zadnjih letih, se zdi, da ni povzročil večje škode. | Foto: Reuters
Čeprav je to eden največjih avstralskih potresov v zadnjih letih, se zdi, da ni povzročil večje škode. Foto: Reuters

Danes zjutraj je jugovzhodno Avstralijo stresel potres z magnitudo 5,8. Epicenter potresa je bil blizu Melbourna. 

Jugovzhodno Avstralijo je stresel potres z magnitudo 5,8, ki je poškodoval stavbe v mestu Melbourne. Čutili so ga tudi v sosednji Južni Avstraliji in Novem Južnem Walesu, poročajo na portalu BBC. 

Premier Scott Morrison je dejal, da po do zdaj znanih podatkih ni prišlo do resnih poškodb. Po prvem potresnem sunku sta sledila še dva manjša z magnitudo 4,0 in 3,1.

Potres je zamajal številne stavbe in hiše ter v notranjosti pometal stvari z omar. Iz Melbourna poročajo o škodi na zgradbah, med drugim so poškodbe nastale na poslopjih v eni od nakupovalnih četrti. Med poškodovanimi je tudi zgradba, v kateri je restavracija Betty's Burgers. "Imamo srečo, da v času potresa ni bilo nikogar v restavraciji," so zapisali na Facebooku.

Večina ljudi je bila sicer v času potresa, ki je območje stresel okoli 9. ure po lokalnem času, doma. V Melbournu namreč že osmi teden zapored velja ustavitev javnega življenja, s čimer želijo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa.

Državna služba za nujne primere je prebivalce opozorila, naj bodo pozorni na morebitne nove popotresne sunke."Če se nahajate v Viktoriji, ste v nevarnosti. Pričakujte popotresne sunke, izogibajte se poškodovanim zgradbam in drugim nevarnostim. Izogibajte se vožnji, razen v nujnih primerih," so sporočili.

Evakuirali so prebivalce več stolpnic in mestno bolnišnico, zaradi poškodb so prekinili obratovanje nekaterih mestnih tramvajskih prog. 

Potresi v Avstraliji niso pogosti

Veliki potresi so v Avstraliji redki, ker celina leži v središču na tektonski plošči. Po poročanju avstralske agencije za geoznanost je potres segel do 10 kilometrov v globino. Območje Avstralije potresi prizadenejo približno na deset let. 

Po ocenah novozelandske seizmološke mreže GeoNet je bil to najmočnejši potres na avstralski celini od leta 1997. Po navedbah ameriškega seizmološkega urada USGS je bil to šele osmi potres v regiji z magnitudo nad 5,0 po letu 1973.

seizmograf, potres Novice Ste čutili potres? Zatresla so se tla v bližini Črnomlja Vulkan, izbruh, La Palma Novice Na španskem otoku La Palma izbruhnil vulkan #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin