SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Množični umor: Tihotapci namerno potopili ladjo s 500 ljudmi

3

termometer

Skoraj 500 migrantov pogrešajo, potem ko so minuli teden njihovo ladjo tihotapci ljudi namerno potopili v Sredozemskem morju, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Organizacija navaja pričevanja dveh preživelih Palestincev, ki ju je po 36 urah na morju v soboto našla tovorna ladja in ju prepeljala na Sicilijo. Kot sta povedala preživela, je bilo na ladji, ki je 6. septembra krenila iz egiptovskega pristanišča Damietta, okoli 500 Sircev, Palestincev, Egipčanov in Sudancev.

Tihotapci so njihovo ladjo nato namerno potopili, potem ko so se uprli premestitvi na drugo, veliko manjše in slabše plovilo. Italijanska policija je uvedla preiskavo. Če se bodo navedbe prič izkazale za resnične, bo to največji brodolom v zadnjih letih, "ne bo pa šlo za nesrečo, temveč množični umor", so še poudarili v italijanskem uradu IOM.

Na poti v Evropo čez Sredozemsko morje je v nedeljo ob obali Libije potonila tudi ladja z več kot 250 begunci na krovu. Po navedbah libijske mornarice so do zdaj rešili le 36 ljudi. Strah, da je večina potnikov utonila, je vedno večji. Predstavnik mornarice Ajub Kasem je sporočil, da je bila večina potnikov iz Afrike in da je ladja potonila blizu mesta Tadžura približno 15 kilometrov vzhodno od Tripolisa.

"Številna trupla plavajo v morju," je povedal Kasem in dodal, da "podhranjeni" obalni straži primanjkuje ladij za obsežno iskanje morebitnih preživelih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin