Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2024,
8.58

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

protesti vlada Palestina Gaza Izrael

Nedelja, 21. 1. 2024, 8.58

3 mesece

107. dan vojne v Izraelu

Množični protesti proti izraelski vladi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

V Izraelu se je v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja. V obalni metropoli Tel Aviv so udeleženci shoda zahtevali takojšnje končanje vojne v Gazi, da bi tako dosegli izpustitev še več kot stotih talcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudarki dneva: 

17.09 Hamas: Napad na Izrael 7. oktobra nujen v boju proti izraelski okupaciji 

9.50 Guterres poziva k rešitvi dveh držav
8.40 V Izraelu protesti k izpustitvi talcev iz Gaze in končanju vojne

17.09 Hamas: Napad na Izrael 7. oktobra nujen v boju proti izraelski okupaciji 

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes objavilo poročilo, v katerem so zapisali, da je bil napad na južni Izrael 7. oktobra nujen v boju proti izraelski okupaciji palestinskih ozemelj. V 16-stranskem poročilu so priznali tudi nekatere napake, ki so se zgodile zavoljo kaosa, ki je nastal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo je prvi dokument Hamasa, izdan v angleščini in arabščini, ki zagovarja napad na južni Izrael 7. oktobra. V Hamasu so zapisali, da je bil napad "nujen korak in normalen odziv za soočenje z vsemi izraelskimi zarotami proti palestinskemu ljudstvu". Ob tem so se zgodile tudi napake, predvsem na račun "hitrega propada izraelskega varnostnega in vojaškega sistema ter kaosa, ki je nastal na mejnih območjih z Gazo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas je v poročilu pozval k "takojšnjem prenehanju izraelskega obstreljevanja in zločinov etničnega čiščenja, ki jih Izrael izvaja nad celotnim prebivalstvom Gaze" in zavrnil vsakršno mednarodno pobudo, ki bi določale povojno prihodnost v Gazi, navaja AFP.

"Poudarjamo, da imajo Palestinci sposobnost, da se sami odločajo o svoji prihodnosti in se organizirajo," so še zapisali. Prepričani so, da nihče na svetu nima pravice, da se odloča o njihovi prihodnosti.

9.50 Guterres poziva k rešitvi dveh držav

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v soboto znova pozval k rešitvi dveh držav, medtem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu znova zavrnil možnost samostojne palestinske države. Guterres je prepričan, da bi morali vsi prepoznati pravico Palestincev do svoje države, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vsi morajo priznati pravico palestinskega ljudstva do oblikovanja lastne države," je dejal Guterres v soboto v Kampali na srečanju neuvrščenih držav. "Zavračanje rešitve dveh držav tako za Izraelce kot Palestince ter zanikanje pravice palestinskega ljudstva do lastne države sta nesprejemljiva," je dodal.

Guterres je prepričan, da tovrstno zavračanje rešitve dveh držav le še podaljšuje konflikt, ki je postal globalna grožnja miru in varnosti, obenem pa prispeva k polarizaciji in krepitvi ekstremizma povsod po svetu. Obnovil je tudi pozive k takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze.

Netanjahu medtem vztrajno zavrača idejo samostojne palestinske države po koncu vojne v Gazi. Tako vztraja pri tem, da bo Izrael še naprej izvajal varnostni nadzor nad palestinskimi območji.

8.40 V Izraelu protesti k izpustitvi talcev iz Gaze in končanju vojne

Po prvih krogih izmenjave talcev in zapornikov konec lanskega novembra namerava palestinsko islamistično gibanje Hamas preostale talce izpustiti šele, ko se bo izraelska vojska umaknila iz Gaze. Netanjahu z več svojimi ministri medtem vztraja, da bo osvoboditev talcev sledila šele po vojaškem porazu Hamasa.

Fotogalerija
1 / 6

Protestniki so medtem zahtevali odstop vlade v mestu Hajfa. Tudi v Jeruzalemu je več sto ljudi protestiralo proti izraelski vladi.

Izraelska vojska je medtem v soboto sporočila, da so v enem od predorov Hamasa na območju Han Junisa odkrili domnevni zapor za talce. Po njihovih informacijah so v teh prostorih, ki so zadušljivi in vlažni, zadrževali okoli 20 talcev.

Benjamin Netanjahu
Novice V izraelskem vojnem kabinetu je nekaj hudo narobe

Hamas je 7. oktobra lani napadel območja na jugu Izraela, pri čemer je umrlo okoli 1.200 ljudi, zajeli pa so tudi 250 talcev. Izrael se je na napad odzval z vojno proti Hamasu na območju Gaze, ki je terjala že skoraj 25 tisoč smrtnih žrtev, več deset tisoč pa je ranjenih. Konec novembra so v okviru začasnega premirja izvedli več izmenjav talcev in palestinskih ujetnikov. Trenutno je v enklavi še okoli 135 talcev, pri čemer izraelske oblasti domnevajo, da jih je okoli 25 mrtvih.

Natanc, Iran
Novice Orožje, kot ga svet še ni videl: znano je, kdo ga je odnesel v Iran
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski napovedal, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dveh mesecih
Sneg Dolenjska
Novice Krepko pod ničlo, temperature preko minus 20 stopinj Celzija
Ne spreglejte