Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2024,
8.22

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Gaza civilisti dogovor ZDA Palestina Izrael

Sobota, 20. 1. 2024, 8.22

3 mesece, 1 teden

106. dan vojne v Izraelu

V izraelskem vojnem kabinetu je nekaj hudo narobe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46
Benjamin Netanjahu | Eisenkot je še dejal, da je Netanjahu odgovoren, ker 7. oktobra lani ob napadu Hamasa ni zaščitil svoje države. Zavzel se je za čimprejšnje volitve, saj, kot je pojasnil, sedanjemu vodstvu ne zaupa. | Foto Reuters

Eisenkot je še dejal, da je Netanjahu odgovoren, ker 7. oktobra lani ob napadu Hamasa ni zaščitil svoje države. Zavzel se je za čimprejšnje volitve, saj, kot je pojasnil, sedanjemu vodstvu ne zaupa.

Foto: Reuters

Upokojeni general izraelske vojske in eden ključnih članov izraelskega vojnega kabineta Gadi Eisenkot je v petek izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožil, da ne govori resnice o ciljih Tel Aviva na območju Gaze. To, kot poroča britanski BBC, kaže na vse večja nesoglasja v izraelski vladi.

Poudarki dneva:

12.35 Borrell obtožil Izrael, da je ustvaril in financiral Hamas

11.45 V izraelskem napadu na Damask ubita visoka člana iranske revolucionarne garde
9.40 V izraelskem vojnem kabinetu nesoglasja vse očitnejša
8.15 Biden v pogovoru z Netanjahujem potrdil podporo palestinski državi

12.35 Borrell obtožil Izrael, da je ustvaril in financiral Hamas

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je v petek obtožil Izrael, da je ustvaril in financiral palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze in je 7. oktobra lani izvedlo napad na Izrael ter sprožilo sedanjo vojno na območju.

Potem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu v preteklih dneh znova potrdil svoje nasprotovanje oblikovanju palestinske države, s tem pa tudi rešitvi dveh držav, je Borrell v petek izrazil prepričanje, da bo za dosego miru med Izraelom in Palestinci treba rešitev dveh držav vsiliti od zunaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izrael ponovno potrjuje svoje zavračanje rešitve dveh držav in da bi jo preprečil, je šel tako daleč, da je sam ustanovil Hamas," je dejal Borrell. Izraelsko vlado je obtožil, da je financirala Hamas, da bi oslabila palestinske oblasti gibanja Fatah.

Ob sprejemu častnega doktorata na španski univerzi Valladolid je v govoru še izpostavil, da se bo, če ne bo odločnega posredovanja od zunaj, "spirala sovraštva in nasilja nadaljevala iz generacije v generacijo, od pogreba do pogreba, saj cvetijo semena sovraštva, ki se danes sejejo v Gazi".

Hamas je palestinska militantna skupina, ki od leta 2007 nadzoruje območje Gaze. Ime je arabska okrajšava za Islamsko odporniško gibanje, ki je nastalo leta 1988 po začetku prvega palestinskega upora oziroma intifade.

Po navedbah AFP ga je ustanovila skupina islamskih skrajnežev kot protiutež Islamskemu džihadu in rivala Palestinski osvobodilni organizaciji (PLO), pretežno sekularnemu gibanju, ki ga je takrat vodil Jaser Arafat. Po kratkih spopadih s Fatahom, ki je del PLO, je po zmagi na parlamentarnih volitvah Hamas leta 2007 prevzel nadzor nad območjem Gaze.

V zadnjih letih je Gaza, ki je pod izraelsko blokado, prejela več milijonov dolarjev pomoči od Katarja. Zaradi tega so Netanjahuja obtožili, da podpira financiranje Hamasa, kar pa zanika.

11.45 V izraelskem napadu na Damask ubita visoka člana iranske revolucionarne garde

V današnjem izraelskem zračnem obstreljevanju sirske prestolnice Damask so bili po navedbah iranskih medijev ubiti vodja obveščevalne službe iranske revolucionarne garde za Sirijo in njegov namestnik ter še dva člana te iranske ideološke vojske.

To je poročala iranska tiskovna agencij Mehr, ki se sklicuje na dobro obveščen, a neimenovan vir.

Iranske oblasti so medtem po poročanju iranskega radia potrdile smrt več podpornikov revolucionarne garde v izraelskih zračnih napadih na Damask.

Nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice pa je poročala o najmanj petih mrtvih v domnevnem izraelskem napadu na poslopje v Damasku, kjer je potekalo srečanje vodij, ki so blizu Iranu, in ki je bilo v napadu uničeno, poročajo tuje tiskovne agencije.

9.40 V izraelskem vojnem kabinetu nesoglasja vse očitnejša

Netanjahu je v četrtek javno zavrnil vzpostavitev palestinske države ter zatrdil, da se bo izraelska ofenziva v Gazi nadaljevala do popolne zmage.

Eisenkot, čigar sin je bil ubit v bojih v Gazi, pa je dejal, da tisti, ki zagovarjajo "absolutno zmago", ne govorijo resnice.

"Mislim, da se moramo zavedati, da je nemogoče, da bi se v bližnji prihodnosti talci vrnili domov živi, če ne bomo sklenili dogovora," je dejal Eisenkot po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Hamas še vedno zadržuje več kot sto izraelskih talcev, ki so jih zajeli 7. oktobra.

Očitno se napetosti v izraelskem vojnem kabinetu povečujejo, piše BBC in dodaja, da premier in njegov obrambni minister Joav Galant komaj še govorita drug z drugim.

Obenem se povečuje razkorak med Izraelom in njegovimi zavezniki na čelu z ZDA.

To je priznal tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Kirby, ki je v petek dejal, da je jasno, da ZDA in Izrael na stvari gledajo različno. Po njegovih besedah Washington še naprej zagovarja rešitev dveh držav, o čemer je z Netanjahujem po telefonu v petek govoril tudi ameriški predsednik Joe Biden.

8.15 Biden v pogovoru z Netanjahujem potrdil podporo palestinski državi

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v njunem prvem pogovoru v zadnjem mesecu dni prepričeval v potrebo po samostojni palestinski državi. Biden je izraelskega premierja poklical dan po tistem, ko je ta izjavil, da nasprotuje palestinski državnosti.

"Predsednik še vedno verjame v obljubo in možnost rešitve dveh držav," je novinarjem v Beli hiši dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby.

"Predsednik je v pogovoru izrazil trdno prepričanje, da je rešitev dveh držav še vedno pot naprej, in to bomo poudarjali še naprej. Dobri prijatelji in zavezniki lahko imajo takšne odkrite in neposredne razprave, kot jih imamo mi," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Kirby je poskušal novinarje prepričati, da je bil pogovor Bidna in Netanjahuja načrtovan že prej in ni bil neposredna posledica izjav izraelskega premierja proti rešitvi dveh držav.

Biden in Netanjahu, ki sta se pred tem nazadnje pogovarjala 23. decembra, sta govorila tudi o talcih, ki so jih zajeli pripadniki islamističnega gibanja Hamas med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Biden je ves čas po napadih izražal trdno podporo Izraelu, vendar obenem opozarja Netanjahuja, da bo Izrael izgubil podporo sveta zaradi neselektivnega bombardiranja Gaze.

Med potovanjem po Bližnjem vzhodu je državni sekretar ZDA Antony Blinken prejšnji teden v pogovorih s predstavniki izraelskih oblasti poudaril, da so arabske države, vključno s Savdsko Arabijo, zavezane k pomoči pri obnovi Gaze in prihodnjem palestinskem upravljanju, vendar le pod pogojem, da bo Izrael odprl pot palestinski državi.

Netanjahu je sicer v četrtek zatrdil, da bi moral biti predsednik izraelske vlade sposoben reči ne celo najboljšim prijateljem, še poroča STA.

Izraelski odgovor na napad Hamasa, ki je zahteval 1.140 življenj, je doslej po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi zahteval 24.762 življenj, od tega je bilo 70 odstotkov žensk, otrok in mladostnikov.
Finska, Evrovizija, Käärijä
Trendi Organizatorji proti izključitvi Izraela s pesmi Evrovizije
Izraelska vojska, Gaza
Novice Izraelska vojska nadaljuje intenzivno bombardiranje v Gazi #video
Joe Biden
Novice Biden potrdil, da so ZDA napadle jemenske hutije
Izrael, vojska
Novice Izraelska vojska svari pred povečano verjetnostjo vojne na meji
 
Ne spreglejte