SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mjanmar: ZN se nimajo pravice vmešavati v naše notranje zadeve

0,06

termometer

Min Aung Hlaing
Foto: Reuters

Potem ko so preiskovalci Združenih narodov (ZN) minuli teden pozvali k pregonu načelnika generalštaba mjanmarske vojske Min Aung Hlainga in drugih visokih predstavnikov mjanmarske vojske zaradi genocida nad pripadniki muslimanske manjšine Rohingya, je Hlang danes pozval ZN, da se nimajo pravice vmešavati v suverenost Mjanmara.

"Nobena država, organizacija ali skupina se nima pravice vmešavati ali sprejemati odločitve o suverenosti države," je v nagovoru vojakom dejal Min Aung Hlaing. "Govorjenje o vmešavanju v notranje zadeve povzroča nesporazume."

To je bil prvi javni odziv poveljnika mjanmarske vojske na ugotovitve preiskovalne misije ZN, ki je pozvala Varnostni svet ZN, da primer napoti na Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

Mjanmar Novice Začenja se preiskava Mjanmarskih zločinov nad muslimansko manjšino

ZN: Vodilni predstavniki mjanmarske vojske zagrešili zločine proti človečnosti

Neodvisna preiskovalna misija ZN je po 18 mesecih dela ter po več kot 850 poglobljenih pogovorih s posamezniki ugotovila, da so vodilni predstavniki mjanmarske vojske, med njimi načelnik generalštaba Min Aung Hlaing, zagrešili zločine proti človečnosti, med drugim umore, posilstva, mučenje, zasužnjenje, nasilje nad otroki ter uničenje celotnih vasi.

Poročilo priporoča napotitev mjanmarskega dosjeja na ICC zaradi obtožb o genocidu, za kar pa bo potrebno soglasje VS ZN. Prav tako poziva VS ZN, naj uvede usmerjene sankcije proti posameznikom v mjanmarski vojski in embargo na prodajo orožja Mjanmaru. ICC je pred dnevi sporočilo, da je pristojno za preiskavo prisilnega odhoda Rohingov iz Mjanmara.

Mjanmar Novice Skrajneži iz vrst Rohingov so lani umorili 53 hindujcev, od tega 23 otrok

S severa Rakhine lani pobegnio 700 tisoč ljudi

Pred letom dni je s severa pokrajine Rakhine zaradi okrutne operacije mjanmarske vojske v Bangladeš pobegnilo okoli 700 tisoč Rohingov, ki so poročali o požigih, umorih in posilstvih. Mjanmar odločno zanika očitke o etničnem čiščenju in poudarja, da je šlo zgolj za odgovor na napade upornikov iz vrst Rohingov.

Mjanmarska vojska ima v pretežno budističnem Mjanmaru pomembno vlogo. Njeni predstavniki imajo četrtino sedežev v parlamentu, nadzira tudi tri ministrstva - za notranje zadeve, mejo in obrambo. Zaradi prisotnosti v parlamentu lahko vojska vloži veto na kakršnekoli ustavne spremembe, kar pomeni, da je prehod na popolnoma civilne oblasti tako rekoč onemogočen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin