Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2022,
16.23

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Natisni članek

Evropska unija Moldavija Ukrajina

Torek, 21. 6. 2022, 16.23

1 leto, 10 mesecev

Ministri za evropske zadeve soglasni glede podelitve statusa kandidatke Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

evropska unija | Podelitev statusa kandidatke ne pomeni takojšnjega članstva v EU. | Foto Getty Images

Podelitev statusa kandidatke ne pomeni takojšnjega članstva v EU.

Foto: Getty Images

Ministri članic EU, pristojni za evropske zadeve, so se danes na zasedanju v Luxemborgu strinjali, da naj EU Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v uniji, je po zasedanju povedal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune. Obenem je poudaril, da morajo to dokončno potrditi voditelji EU na vrhu konec tedna. Predlog o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini in Moldaviji je jasno sporočilo državama, da lahko računata na članstvo v EU, je danes po zaprti seji odborov DZ za zunanjo politiko in zadeve EU dejal premier Robert Golob. Politično sporočilo o podpori pa si po njegovih besedah na vrhu EU zasluži tudi BiH.

Ministri so danes razpravljali o mnenju Evropske komisije, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v uniji, Gruziji pa evropsko perspektivo. "Razprava je pokazala veliko, lahko bi rekel celo popolno soglasje, da se pri tej zadevi naredi napredek, in da bi predvsem Ukrajini čimprej dodelili status kandidatke," je po zasedanju povedal Beaune.

Obenem je poudaril, da se bo ta razprava nadaljevala na ravni voditeljev EU v četrtek in petek. Izrazil je prepričanje, da se bo znova pokazala enotnost.

Ministri so poudarili še, da podelitev statusa kandidatke ne pomeni takojšnjega članstva. Zato Francija predlaga vzpostavitev t. i. evropske politične skupnosti, ki pa ne bo alternativa širitvenemu procesu, ampak dodatek.

Na zasedanju so se prav tako strinjali, da je treba ohraniti evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Predlog o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini in Moldaviji je jasno sporočilo državama, da lahko računata na članstvo v EU, je danes po zaprti seji odborov DZ za zunanjo politiko in zadeve EU dejal premier Robert Golob. Politično sporočilo o podpori si po njegovih besedah na vrhu EU zasluži tudi BiH.

Na skupni seji odborov so poslanci soglasno potrdili sklepe, s katerimi so začrtali zunanjepolitično usmeritev Slovenije pred zasedanjem Evropskega sveta, ki bo potekal v četrtek in petek v Bruslju in na katerem naj bi voditelji odločili o podelitvi statusa kandidatke za članstvo Ukrajini in Moldaviji, je dejal.

"Prvič v zgodovini Evropska komisija ni pristopala tehnokratsko, v smislu da bi kandidatkam za članstvo v EU predložila pogoje in šele po njihovi izpolnitvi pričela s pogovori na politični ravni," je po seji obeh odborov dejal premier.

Glede konkretne pomoči in usmeritve Slovenije je dejal, da je bila odločitev o oklepnih vozilih, ki jih je poslala Ukrajini, sprejeta v času prejšnje vlade. Poudaril je, da to ni bila solo akcija Slovenije, temveč je bila koordinirana skupaj z zavezniki.

Golob o pomoči Ukrajini

Ukrajince v tem trenutku najbolj zanimajo slovenske sposobnosti in zmožnosti na področju razminiranja, je Golob dejal glede nadaljnje podpore Ukrajini.

"Pomoč na tem področju smo jim že obljubili. S tem sledimo interesom Ukrajine in jim ne vsiljujemo tistega kar ne potrebujejo. Ko bodo zaprosili za nekaj, kar je v naši zmogljivosti, da naredimo in če bo to imelo smisel, jih bomo zopet pomagali," je še dodal.

Golob: Politično sporočilo podpore si na vrhu EU zasluži tudi BiH

Tudi na področju Zahodnega Balkana Golob na vrhu vidi možnost za napredek, zlasti glede evropske poti Bosne in Hercegovine. "Ocenjujemo, da je ravno BiH tista, ki si najbolj zasluži politično sporočilo o podpori," je dejal premier in pri tem poudaril, da tako kot Ukrajina ni odgovorna, da tam divja vojna, tudi BiH ni odgovorna, da so danes tam razmere takšne, kakršne so.

"Po našem mnenju si BiH zasluži posebno obravnavo in jasno sporočilo podpore. Razumemo njihove notranje izzive, vendar si želimo, da tudi oni v čim krajšem času postanejo kandidatka za vstop v EU," je dejal.

V luči tega so se na seji zavzeli, da se vzporedno z razpravami glede podelitve statusa kandidatke za članstvo Ukrajini in Moldaviji na vrhu EU opravijo tudi temeljite razprave o Zahodnem Balkanu.

Golob je že konec preteklega tedna med obiskom v Bruslju, kjer se je srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, napovedal, da bo na vrhu EU predlagal podelitev statusa kandidatke BiH. Za to se je v pismu Michelu zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Več evroposlancev na pobudo Nemca pozvalo Metsolo k podpori statusu kandidatke za BiH

Več evropskih poslancev je danes na pobudo slovenskega evroposlanca Matjaža Nemca (S&D/SD) predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo pozvalo k podpori slovenskemu predlogu, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU. To bi po njihovih besedah državi poslalo pomembno politično sporočilo.

"Cilj predloga za takojšnjo podelitev statusa kandidatke BiH, ki ga je podala nova slovenska vlada, je poslati nujno potrebno in pozitivno sporočilo tej državi, s katerim bi ponovno potrdili njeno evropsko prihodnost in dali ključen zagon za izvedbo potrebnih reform," je zapisalo okoli 20 evropskih poslancev s prvopodpisanim Nemcem.

Seja vlade. tanja fajon.
Novice Fajonova v pogovoru s Kulebo napovedala obisk v Kijevu
Balistična raketa
Novice Putin razkril, kdaj bo ruska smrtonosna raketa pripravljena na izstrelitev in kje bo stala #vŽivo
Ne spreglejte