Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
7.08

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

protest ICJ smrtne žrtve Ljubljana shod proti nasilju vojna Izrael Palestina

Nedelja, 7. 4. 2024, 7.08

3 tedne, 2 dneva

V Izraelu protestiralo sto tisoč ljudi. Tudi v Ljubljani napovedan shod v podporo Palestincem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
protesti v Izraelu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes mineva pol leta od vdora Hamasa v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo. Vojna je zahtevala več deset tisoč življenj, povzročila humanitarno katastrofo in zaostrila razmere v regiji, a ji še ni videti konca. V več izraelskih mestih so v soboto potekali protesti proti vladi Benjamina Netanjahuja, potem ko je izraelska vojska našla truplo enega od talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Ob šestmesečnem mejniku vojne bo danes v Ljubljani shod za svobodno Palestino.

Udeleženci shodov v Izraleu Tel Avivu so zahtevali dogovor o talcih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Največji je bil shod v Tel Avivu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli sto tisoč ljudi, med njimi so bile družine talcev. Demonstranti so izrazili razočaranje nad nezmožnostjo vlade, da bi osvobodila talce, ki so še vedno v Gazi in jih zadržujejo Hamas in njegovi zavezniki.

Gre za nove v vrsti protivladnih protestov, spodbudilo pa jih je odkritje trupla talca Elada Katzirja. Na videoposnetku o talcih, ki je bil objavljen januarja, je bil še živ.

Zahteve po takojšnjih volitvah

Demonstranti so izrazili razočaranje nad nezmožnostjo vlade, da bi osvobodila približno 130 talcev, ki so še vedno v Gazi in jih zadržujejo Hamas in njegovi zavezniki. Protestniki so vzklikali volitve zdaj in Elad, žal nam je, so poročali lokalni mediji.

V množico v Tel Avivu je po poročanju britanskega BBC med protestom zapeljal avtomobil, pri čemer je bilo poškodovanih pet ljudi. Policija je sporočila, da so voznika aretirali.

Kasneje je policija množico v Tel Avivu nasilno razgnala.

Izraelci krivijo vlado, da so talci še vedno zajeti

Protestniki nasprotujejo vladi, ki je po njihovem mnenju kriva za to, da Hamas v Gazi natanko pol leta po začetku vojne še vedno zadržuje nekaj več kot sto talcev. Protestniki zahtevajo, da vlada s Hamasom doseže nov dogovor o izpustitvi talcev, Netanjahu medtem vztraja pri vojaških rešitvah konflikta.

Borci Hamasa so v napadu na Izrael 7. oktobra lani ubili okoli 1.200 ljudi in zajeli 253 talcev. V Gazi jih ostaja še okoli 130, od tega naj bi jih bilo 30 mrtvih.

Pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so 7. oktobra vdrli v Izrael, ubili okoli 1.170 ljudi, še 250 pa jih zajeli. Izrael je v odzivu razglasil vojno stanje in s ciljem uničenja Hamasa sprožil ofenzivo na Gazo, kjer je bilo po najnovejših podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti doslej ubitih najmanj 33.137 ljudi, ranjenih pa 75.815.

Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa sproža tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dlje časa pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.

Gaza, izraelska vojska
Novice V Kairu ta konec tedna nova pogajanja

Vojni ni videti konca

Meddržavno sodišče (ICJ) je Izraelu odredilo sprejetje vseh ukrepov za preprečitev kršitev konvencije o genocidu in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Varnostni svet ZN pa je zahteval takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Kljub temu Izrael nadaljuje napade, vojni pa še ni videti konca.

Danes naj bi se v Kairu začela nova pogajanja za prekinitev ognja in dogovor o izpustitvi talcev, na katerih so udeležbo potrdili tako pogajalci Izraela kot Hamasa.

Shod v podporo Palestincem

V luči pol leta vojne bo popoldne na ljubljanskem Trgu republike vseslovenski shod za svobodno Palestino, ki ga organizira Gibanje za pravice Palestincev. Udeleženci bodo izvedli instalacijo z oblačili v spomin na žrtve v Gazi. Oblačila bodo nato prodali, dobiček pa donirali palestinski fundaciji za pomoč otrokom v Gazi.

Gaza
Novice Slovenija v VS ZN odločno za neovirano dostavo humanitarne pomoči
Gaza
Novice Preiskava razkrila: Izraelska vojska napadene humanitarce zamešala s Hamasom
Rafa, humanitarna pomoč
Novice Izrael napovedal odprtje novih poti za dostavo pomoči v Gazo
protesti v Jeruzalemu
Novice V Jeruzalemu že četrta noč protivladnih protestov #video
Joe Biden
Novice Biden Netanjahuja pozval h konkretnim ukrepom glede zaščite civilistov
Ne spreglejte