Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
15.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Gaza Izrael Hamas

Petek, 5. 4. 2024, 15.57

2 meseca, 1 teden

Preiskava razkrila: Izraelska vojska napadene humanitarce zamešala s Hamasom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Gaza | Izraelska vojska je zaradi napada na humanitarce odpustila dva višja častnika iz enote, ki je bila vpletena v napad. | Foto STA

Izraelska vojska je zaradi napada na humanitarce odpustila dva višja častnika iz enote, ki je bila vpletena v napad.

Foto: STA

Izraelska vojska je napadla humanitarne delavce ameriške nevladne organizacije World Central Kitchen (WCK) v Gazi, ker je enega od njih zamešala za borca palestinskega islamističnega gibanja Hamas, je danes po preiskavi incidenta sporočila izraelska vojska. Dodala je, da so odpustili dva častnika enote, vpletene v napad.

Humanitarni konvoj organizacije WCK je v ponedeljek ob usklajevanju z izraelsko vojsko prispel skladišče v kraju Deir al Balah, kjer je ekipa raztovorila več kot sto ton humanitarne pomoči pripeljane v Gazo po morju. Skladišče so nato zapustila štiri vozila. Eno od njih se je usmerilo proti severu, v njem pa je bilo videti orožje, je sporočila izraelska vojska.

Omenjeno vozilo naj bi se pripeljalo do drugega skladišča za humanitarno pomoč in ni bilo tarča napada, saj je bilo po navedbah vojske preblizu skladišču, poroča britanski BBC.

Preostala tri vozila, v katerih so bili humanitarni delavci, so se medtem pomikala proti jugu. Izraelski vojaki, ki so vozila spremljali z brezpilotnimi letalniki, so enega od humanitarcev zamenjali za oboroženega borca Hamasa. Vojska je namreč po lastnih navedbah torbo, ki jo je imel humanitarni delavec, zamešala za puško.

Izraelci izvedli tri zračne napade v štirih minutah

Izraelski vojaki so nato napadli eno od vozil in opazili ljudi, ki so zbežali v drugo vozilo. Zatem so izvedli še napada na drugo in tretje vozilo. Vojska je tri napade izvedla v roku štirih minut in pri tem ubila vseh sedem humanitarcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Joav Har Even, upokojeni izraelski general, ki vodi preiskavo incidenta, so bili trije zračni napadi v nasprotju s standardnimi operativnimi postopki vojske.

Poudaril je, da je napadu botrovala slaba komunikacija med vojaki, saj je WCK pred tem posredovala vse potrebne informacije glede konvoja. Dodal je, da so bila napadena vozila označena z velikimi logotipi WCK, ki pa jih kamere dronov v temi niso opazile.

Izraelska vojska je zaradi napada na humanitarce odpustila dva višja častnika iz enote, ki je bila vpletena v napad.

WCK je medtem v odzivu na ugotovitve preiskave sporočila, da izraelska vojska ne more verodostojno raziskovati lastnih napak. Ponovno je tudi pozvala k neodvisni preiskavi. Namestnik poljskega zunanjega ministra Andrzej Szejna pa je danes od Izraela zahteval kazensko preiskavo napadov.

Rafa, humanitarna pomoč
Novice Izrael napovedal odprtje novih poti za dostavo pomoči v Gazo
napad v Gazi
Novice V izraelskem napadu v Gazi ubitih več humanitarnih delavcev, Netanjahu prevzel odgovornost za napad
Palestinci čakajo na humanitarno pomoč
Novice Biden izrazil ogorčenje zaradi smrti humanitarnih delavcev v Gazi
Ne spreglejte