Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 12. 2017,
8.50

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Hrvaška Makedonija Albanija Balkan hidroelektrarna

Sobota, 30. 12. 2017, 8.50

6 let, 3 mesece

Milijoni za okolju nevarne balkanske hidroelektrarne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
hidroelektrarna Albanija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hidroelektrarne na Balkanu, ki jih sofinancirajo evropske banke, povzročajo veliko škodo naravnim habitatom, kaže poročilo organizacije Bankwatch, ki med drugim nadzira z javnim denarjem financirane projekte in spodbuja njihove do okolja prijaznejše alternative. Organizacija ob tem poziva k poostrenemu nadzoru in ukrepom za omilitev nastale škode.

Poročilo, ki so ga pri Bankwatch naslovili Uničene reke (Broken rivers), se nanaša na osem hidroenergetskih projektov v Albaniji, Makedoniji in na Hrvaškem. Pretežni del finančnih sredstev zanje prihaja od Evropske banke za obnovo in razvoj ter Evropske investicijske banke.

Objekti ovirajo tudi oskrbo prebivalstva z vodo

Vse elektrarne, zgrajene med letoma 2013 in 2016, so na okoljsko občutljivem območju. Nekatere imajo po ugotovitvah organizacije nesporno dokazan negativen vpliv na razširjene in ogrožene živalske vrste, kot je potočni rak. Objekti ponekod v Albaniji ovirajo tudi oskrbo tamkajšnjega prebivalstva z vodo.

Hidroelektrarne proizvedejo le tri odstotke elektrike v regiji

Kot so poudarili v organizaciji, je na prvi pogled težko verjeti, da so omenjene elektrarne tako problematične, saj gre za manjše objekte, od katerih le eden presega moč petih megavatov. Opozorili so, da na Zahodnem Balkanu obratuje 387 manjših hidroelektrarn, ki ob relativno skromni proizvodnji električne energije - proizvedejo skupno tri odstotke elektrike v regiji - okolju marsikje povzročajo nepopravljivo škodo.

"Vladam učinkovit nadzor trenutno ni v interesu"

"Evropske javne banke so se za podporo projektom odločile na podlagi študij o vplivu na okolje, ki so sumljive kakovosti in zmanjšujejo pomen potencialnih negativnih učinkov," so v organizaciji zapisali na svojih spletnih straneh. Menijo, da bi pomemben korak na bolje storili že z večjo angažiranostjo vlad, ki jim učinkovit nadzor trenutno ni v interesu. Opozarjajo tudi na močan vpliv lobistov, saj so pri vseh energetskih projektih, še posebej gradbenih, v igri nezanemarljive vsote denarja.

Študija je del kampanje Rešimo modro srce Evrope, v sklopu katere je tudi nekdanji slovenski olimpijski veslač Rok Rozman izvedel več okoljevarstvenih akcij. Ena odmevnejših je bila 33-dnevna misija Balkan Rivers Tour, s katero so opozarjali na zaščito naravnih rek.

Pot so začeli na Soči, kajakaši pa so obšli sedem jezov, da so priveslali do morja, kjer so končali veslanje od izvira ter po toku Morače do Skadarskega jezera in ustja reke Bojane v Jadransko morje v Črni gori.
Ne spreglejte