Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sadam Husein letališče Moskva denar

Torek, 1. 10. 2013, 11.18

8 let

Milijarde Sadama Huseina na letališču v Moskvi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na moskovskem letališču Šermetjevo je že več kot šest let okoli 20 milijard evrov. Govorice so, da je ta denar last pokojnega iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Bankovci po sto evrov so shranjeni v dobro zavarovanem območju letališča, v skladu z rusko zakonodajo pa denarja ne more prevzeti nihče drug, razen njegovega zakonitega lastnika, poroča Daily Mail.

Na paketu z denarjem je sicer napisan pošiljatelj Farzin Kororian Motlag, 54-letni Iranec, povezan s poskusom ropa centralne banke v Abu Dabiju leta 2010. Na pošiljki ni ime prejemnika, Motlag pa nikoli ni prišel na letališče, da bi tam zahteval poslani denar.

Potencialnih lastnikov denarja je več Mnogi, med drugim tudi pripadniki čečenskih in ukrajinskih kriminalnih družb, so poskušali uradnike na letališču prepričati, da jim predajo denar, saj naj bi jih za to pooblastil prav Motlag. Ker niso imeli ustreznih dokumentov, jim to ni uspelo.

Neimenovani ruski agent je za ruske medije dejal, da obstaja možnost, da je denar pripadal Sadamu Huseinu. Dobro znano dejstvo je namreč, da med 45 in 75 milijardami evrov, ki so pripadale nekdanjemu iraškemu diktatorju, danes kroži po vsem svetu.

Obstajajo pa tudi druge možnosti, saj Husein ni bil edini diktator, ki si je nabral ogromno bogastvo. Eden od njih je tudi Moamer Gadafi. Mogoče je tudi, da je denar pripadal ruski mafiji ali skorumpiranim uradnikom, vendar je zdaj prenevarno, da bi zahtevali svoj denar, je še pojasnil agent.

Dodal je, da meni, da je bil Motlag verjetno varuh tega denarja, a je nad njim izgubil oblast.

Rusija denarja ne more zaseči Medtem uprava letališča zanika možnosti, da bi denar pripadal Huseinu, saj je denar v Rusijo prispel štiri leta po padcu njegovega režima in osem mesecev po njegovi smrti. Pošiljatelj ni napisal imena prejemnika, kar je nenavadno in običajno nakazuje, da z denarjem nekaj ni v redu. Nekaj je šlo narobe in osebi X ni uspelo, da bi prevzela denar, je za Daily Mail povedal Vadim Ljalin, strokovnjak na področju carine.

Denar je na letališču ostal toliko časa, ker ga država ni zasegla, za kar niti nima pravne podlage. Lastnik denarja je zapisan na papirju, denar je pravi in je bil poslan iz nemške banke, je še dejal Ljalin.

Ne spreglejte