Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2020,
13.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

20

Natisni članek

Grčija Turčija meja migranti begunci

Sobota, 7. 3. 2020, 13.28

4 leta, 1 mesec

Migracijski dogovor med EU in Turčijo je mrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

20

migranti, begunci, Grčija, Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je turški obalni straži naročil, naj migrantom prepreči prečkanje Egejskega morja, češ da je zanje preveč tvegano. Obenem se stopnjuje pritisk migrantov na kopensko turško-grško mejo, kjer so danes ponovno izbruhnili spopadi z grško policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška obalna straža je tako v petek sporočila, da na podlagi predsednikovega ukaza migrantom ne bodo izdajali dovoljen za prehod, poroča STA. Kot je navedla na Twitterju, ukrep ni naperjen proti migrantom, ki bi radi zapustili Turčijo, pač pa so ga uvedli zaradi nevarnosti, ki jih prinaša plovba čez morje.

V obalni straži so še navedli, da so samo v četrtek rešili 97 migrantov, ker grška stran ob potapljanju treh čolnov ni ukrepala.

Migranti Grčija
Novice Grški policisti nad migrante s solzivcem in dimnimi bombami #video

V EU očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje

Potem ko je turški predsednik Erdogan prejšnji teden migrantom odprl mejo proti Evropi, se jih je več tisoč odpravilo proti Grčiji. To je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila begunska kriza iz leta 2015. V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje. Na grško-turški meji je bilo v zadnjih dneh več spopadov med migranti in grškimi policisti.

Ti so se nadaljevali tudi danes, ko je na kopensko mejo prispelo več tisoč migrantov. Grška policija je posredovala s solzivcem in po nekaterih podatkih tudi z vodnim topom, migranti pa so odgovorili z metanjem kamenja in glasnimi pozivi k odprtju meja.

Grške oblasti so sicer turške že v petek obtožile usklajenih napadov z izstrelitvijo dimnih bomb na meji, prav tako po navedbah Aten turške oblasti beguncem in migrantom razdeljujejo orodje za rezanje žičnate ograje, ki jim preprečuje prehod na grško stran meje.

Grški premier Micotakis: Migracijski dogovor med EU in Turčijo je mrtev

Migracijski dogovor med Turčijo in EU iz leta 2016 je mrtev, je v petek dejal grški premier Kiriakos Micotakis, krivdo za to pa pripisal turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Ta naj bi se po poročanju turške državne televizije v ponedeljek mudil na delovnem obisku v Bruslju, poroča STA.

Ne spreglejte