SiolNET. Novice Svet
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grški policisti nad migrante s solzivcem in dimnimi bombami #video

1,17

termometer

Na grško-turški meji so se danes znova spopadli prebežniki in grški policisti. Grški policisti so uporabili solzivec, migranti pa so nanje metali kamenje.

Po krajšem spopadu se je v bližini mejnega prehoda Pazarkule na grški strani meje zbralo več sto prebežnikov, ki so vzklikali "svoboda", "mir" in "odprite vrata". Nekateri so nad bodečo mejno žico držali transparente z napisom "Želimo živeti v miru", piše STA.

Sredozemlje, migranti Novice Grška obalna straža nad migrante #video

Izstrelili solzivec in dimne bombe

Grške oblasti so turške pripadnike varnostnih sil obtožile, da so na grško stran meje izstrelili solzivec in dimne bombe. "Zjutraj so se zgodili usklajeni napadi," je dejal predstavnik grške policije. Po navedbah Aten turške oblasti beguncem in migrantom razdeljujejo tudi orodje za rezanje žičnate ograje, ki jim preprečuje prehod na grško stran meje.

Grške oblasti so turške pripadnike varnostnih sil obtožile, da so na grško stran meje izstrelili solzivec in dimne bombe. | Foto: Reuters Grške oblasti so turške pripadnike varnostnih sil obtožile, da so na grško stran meje izstrelili solzivec in dimne bombe. Foto: Reuters

Potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan migrantom odprl mejo proti Evropi, se jih je več tisoč odpravilo proti Grčiji, kar je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila begunska kriza iz leta 2015. V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje.

Spopadi so izbruhnili dan po dogovoru o premirju na severozahodu Sirije, ki sta ga dosegli Turčija in Rusija. Posledica večmesečne ofenzive v pokrajini Idlib, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, je nov ogromen val beguncev, ki se je usmeril proti severu. Turčija, ki že gosti približno štiri milijone beguncev, poudarja, da premirje ni spremenilo potrebe po večji pomoči pri reševanju humanitarne krize, ki jo je sprožila vojna v Siriji, še navaja STA.

Marjan Šarec Novice Grki samo s solzivcem težko zadržujejo na tisoče migrantov #video

EU pozvala Turčijo, naj ne spodbuja nezakonitih prehodov meje

Zunanji ministri držav članic EU so na današnjem izrednem zasedanju v Zagrebu Turčijo pozvali, naj ne spodbuja nezakonitih prehodov meje prebežnikov. Normalizacija razmer ob grško-turški meji je predpogoj za nadaljevanje pogovorov o preostalih odprtih vprašanjih s Turčijo, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Če vam nekdo govori, da lahko vstopite v EU, v Grčijo in Ciper, to ni resnica. Izognite se razmeram, v katerih ste lahko v nevarnosti," je sporočil Borrell migrantom v Turčiji, ki naj bi jih lažno obvestili, da so evropska vrata odprta. "Ne hodite na mejo, meja ni odprta," je poudaril šef evropske diplomacije. Tudi Turčijo je zaprosil, naj ne spodbuja prebežnikov k prehodu meje EU. "Če bodo vsi slišali to sporočilo, se lahko izognemo kritičnim razmeram in nesrečnim dogodkom, ki lahko povzročijo izgube človeških življenj," je opozoril.

Zunanji ministri držav članic EU so na današnjem izrednem zasedanju v Zagrebu Turčijo pozvali, naj ne spodbuja nezakonitih prehodov meje s strani prebežnikov. | Foto: Reuters Zunanji ministri držav članic EU so na današnjem izrednem zasedanju v Zagrebu Turčijo pozvali, naj ne spodbuja nezakonitih prehodov meje s strani prebežnikov. Foto: Reuters

Poudaril je, da je normalizacija razmer ob jugovzhodni meji EU predpogoj za vse druge dogovore s Turčijo, ki je dolgoletna kandidatka za članstvo v EU. Ob tem je dejal, da bo Bruselj do konca leta izpolnil finančni del dogovora s Turčijo iz leta 2016 o pomoči pri oskrbi beguncev in migrantov. Od dogovorjenih šestih milijard evrov pomoči so nakazali 3,5 milijarde evrov. Še približno milijardo evrov so že odobrili za različne projekte, je po poročanju STA povedal Borrell.

Ministri so danes tudi pozvali Turčijo in Rusijo k spoštovanju dogovora o prekinitvi ognja, ki je danes začela veljati v sirski pokrajini Idlib, da bi omogočili dobavo nujno potrebno humanitarne pomoči za približno milijon ogroženih civilistov na severozahodu Sirije, kjer se dogajajo spopadi med turškimi in sirskimi režimskimi silami ob podpori Rusije. Borrell je sporočil, da je EU odobrila dodatnih 60 milijonov evrov za humanitarno pomoč civilistom na območju Idliba.

Begunci v Gornji Radgoni Novice Kako so na novo migrantsko krizo pripravljeni na vzhodu Slovenije? #video

Štirje slovenski policisti na grško-turško mejo prihajajo v torek

Slovenija bo v pomoč Grčiji pri spopadanju z novim migracijskim valom v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na grško-turško mejo poslala štiri policiste, ki bodo v skladu z operativnim načrtom agencije Frontex tja potovali v torek, so danes potrdili na slovenskem notranjem ministrstvu.

Evropska agencija za zunanje meje Frontex bo na grško-turško mejo poslala okoli sto pripadnikov skupine za hitro posredovanje. Slovenija je na izrednem zasedanju notranjih ministrov EU, sklicanem zaradi izrednih razmer na grško-turški meji, v sredo sicer napovedala, da bo v pomoč Grčiji v okviru evropske skupine za hitro posredovanje zagotovila 35 policistov, poroča STA.

Vendar je Grčija Frontex zaprosila za napotitev sto policistov na kopensko mejo s Turčijo, na to zaprosilo pa so se pozitivno, v skladu z obveznostmi, ki izhajajo iz veljavne uredbe, odzvale vse države članice. Tako bo Slovenija prispevala sorazmerni delež, torej štiri policiste, poudarjajo na notranjem ministrstvu. Od razmer na grško-turški meji in od morebitnega dodatnega zaprosila Grčije za pomoč pa je odvisno, ali bodo pozneje tja odpotovali še dodatni policisti, so po poročanju STA še pojasnili na ministrstvu.

Slovenija bo Grčiji, ta se po tem, ko je Turčija več tisoč migrantom in beguncem odprla mejo v Evropo, spopada z novim migracijskim valom, pomagala tudi z materialno pomočjo. Kot so danes potrdili na ministrstvu za obrambo, jo bo v Grčijo poslala v ponedeljek. Materialno pomoč bo Slovenija Grčiji poslala na podlagi prošnje prek evropskega mehanizma na področju civilne zaščite ob povečanem migracijskem toku. Odločitev je vlada sprejela v četrtek. Skupaj s prevozom je ta pomoč ocenjena na 242.300 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin