Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
10.46

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

18

Natisni članek

Grčija migrantska kriza Sirija

Sreda, 4. 3. 2020, 10.46

4 leta, 1 mesec

Grška obalna straža nad migrante #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

18

Na spletu je zaokrožil posnetek, ki prikazuje, kako grška obalna straža s streli in fizičnim posredovanjem poskuša migrantom onemogočiti vstop v EU. 

Nekaterim migrantom se je kljub temu uspelo izkrcati na otoku Lezbos, vendar jih domačini niso sprejeli odprtih rok. Svoje nezadovoljstvo so izkazovali z vzkliki, naj gredo migranti tja, od koder so prišli. Dokaz, da domačinom prekipeva, pa je bil napad na tujega novinarja, s katerim so fizično obračunali.

V ponedeljek se je eden izmed čolnov migrantov prevrnil, zaradi utopitve je umrl otrok, ni znano, ali je bil v čolnu na posnetku. Prav tako je poškodbam gumijastih krogel podlegel 22-letni Sirijec.


Evropa se pripravlja na nov val migrantov z Bližnjega vzhoda, podatki o številu le-teh pa so si popolnoma nasprotni. Po poročanju britanskega The Independent Turki trdijo, da so v Evropo spustili okrog 117 tisoč migrantov, medtem ko Grki odgovarjajo, da jih je po njihovih podatkih le kakšnih tisoč prišlo v Grčijo. 

Na turški strani kopenske meje z Grčijo po poročanju grških medijev čaka približno 12.500 ljudi, da bi vstopili v Grčijo in tako tudi v Evropsko unijo. Na meji na severovzhodu Grčije so danes zjutraj sicer nastali novi izgredi, prisotna je bila tudi uporaba solzivca, poroča nemška tiskovna agencija DPA. 

Grška mornarica je medtem na otok Lezbos v Egejskem morju napotila ladjo, na katero naj bi vkrcali približno 400 migrantov, ki so na otok prispeli po 1. marcu. Migranti naj bi sprva ostali na ladji, nato naj bi jih odpeljali v zbirne centre zaprtega tipa na celini, na koncu pa izgnali v države izvora, je za DPA potrdil predstavnik grške obalne straže, poroča STA.

Severna Makedonija je zaradi morebitnega povečanega prihoda migrantov v zadnjih dneh okrepila prisotnost na meji z Grčijo. Število varnostnih sil so po današnjem poročanju makedonskih medijev pred dvema dnevoma povečali za od desetkrat do petnajstkrat, pri tem pa niso navedli absolutnih številk, po APA povzema STA.
Ne spreglejte